Volledig scherm
Vluchtelingen die zojuist per veerboot in de Griekse havenstad Piraeus zijn gearriveerd vanaf het Griekse eiland Lesbos. © EPA

Defence for Children: vrees voor misbruik vluchtelingenkind

Alleenreizende vluchtelingenkinderen lopen in Griekenland de kans misbruikt en uitgebuit te worden. Die kans wordt niet kleiner nu de Griekse overheid heeft besloten veel vluchtelingen van de eilanden naar het vasteland te verplaatsen.

Quote

Sommige kinderen zien zich genood­zaakt zelfs seksuele handelin­gen te verrichten voor zo weinig als vijf euro, zodat ze in ieder geval een avond eten en een warme slaap­plaats kunnen bemachti­gen

Dat stelt Defence for Children in een rapport dat vandaag verschijnt. ,,De stad Athene is niet voorbereid op de komst van duizenden extra vluchtelingen. We moeten voorkomen dat de kinderen vanuit de tentenkampen op de eilanden straks in de parken in Athene belanden”, zegt Martine Goeman van de organisatie.

Defence for Children deed onderzoek in de Griekse hoofdstad en stelt dat je er ‘niet de verschrikkelijke situaties tegenkomt als in de kampen op de Griekse eilanden’, maar dat er voor vluchtelingenkinderen ook in Athene ‘een gebrek is aan alles’. ,,Ze krijgen vaak geen onderwijs, geen psychische ondersteuning voor hun trauma’s en geen juridische ondersteuning. Sommige kinderen zien zich genoodzaakt zelfs seksuele handelingen te verrichten voor zo weinig als vijf euro, zodat ze in ieder geval een avond eten en een warme slaapplaats kunnen bemachtigen”, meldt het rapport.

Van de eilanden naar het vasteland

Die schrijnende situatie is extra van belang omdat de Griekse overheid van plan is grote groepen vluchtelingen vanuit de kampen op de eilanden naar het vasteland te brengen. Nu de winter haar intrede heeft gedaan, wordt de situatie in de overvolle kampen op die eilanden onhoudbaar. Ook de bevolking komt er in opstand omdat de noodsituatie al drie jaar aanhoudt. In Griekenland verblijven nog 48.000 asielzoekers die wachten op een beslissing in hun asielaanvraag.

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR staan er momenteel zon 3250 minderjarige, alleenreizende vluchtelingen in Griekenland geregistreerd. Mogelijk ligt dat aantal nog hoger. Het gaat voornamelijk om kinderen tussen de 12 en 17 jaar, uit landen als Syrië en Irak, maar ook uit Eritrea en andere Afrikaanse landen. Voor 1150 van hen is plek in speciale beschermde opvangplekken, anderen verblijven in grotere opvangkampen tussen de volwassenen. Volgens Defence for Children verblijft een flink aantal minderjarigen ook in gekraakte complexen in Athene, waar ze alleen hulp krijgen van particuliere organisaties.

Gezinshereniging

Defence for Children wil dat Griekenland en de EU onder meer haast gaan maken met gezinshereniging. ,,Veel van de alleenstaande vluchtelingenkinderen die dakloos zijn of worden vastgehouden in politiecellen wachten op hun hereniging met familieleden in andere Europese landen.”

Volgens de EU en Griekse autoriteiten is de situatie voor (volwassen) vluchtelingen op het Griekse vasteland de afgelopen maanden wel verbeterd. Met EU-geld worden gezinnen die lang in grote kampen hebben gewoond, gehuisvest in leegstaande appartementen of woningen.