Lancering van de Phobos-Grunt afgelopen november.
Volledig scherm
Lancering van de Phobos-Grunt afgelopen november. © ap

Delen Russische ruimtesonde zullen op aarde neerstorten

UpdateDe Russische Marssonde die in een baan rond de aarde is blijven hangen, vergaat de komende dagen. Tussen zaterdag en maandag keert de satelliet Phobos-Grunt terug in de dampkring.

Brokstukken kunnen inslaan op aarde, maar waar dat gebeurt, is niet te voorspellen, aldus de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos.

De Phobos-Grunt weegt in totaal ruim 2 ton. Het grootste deel ervan verbrandt in de dampkring, maar enkele tientallen brokstukken kunnen dat overleven. Die wegen bij elkaar minder dan 200 kilo.

Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA houdt de Phobos-Grunt in de gaten. Zij verwacht de ondergang tussen vrijdag en dinsdag. Het gevaar voor mensen is klein, benadrukte de ESA donderdag.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt werd begin november gelanceerd. De sonde moest een bodemmonster nemen van een van de manen van Mars en het materiaal terugbrengen naar de aarde. Kort na de lancering ging het contact met de sonde echter verloren.

De vluchtleiding op aarde kon het vaartuig niet de opdracht geven richting Mars te vliegen. De Phobos-Grunt zat daardoor vast in een baan rond de aarde.

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”