Volledig scherm
Asielzoekers, waaronder dit 2-jarige meisje uit Honduras en haar moeder, worden vastgehouden in een detentiecentrum nabij de Amerikaans-Mexicaanse grens © AFP

Democraat: Opsplitsen van gezinnen immigranten al gaande onder Obama

,,Ik haat het'', zei presidentsvrouw Melania Trump gisteren over het uit elkaar halen van families van illegale immigranten en asielzoekers langs de Amerikaans-Mexicaanse grens. ,,We moeten regeren vanuit ons hart.'' Met haar warme betoog hekelt Melania openlijk de huidige immigratiepolitiek. Haar man wijst naar de Democraten. 

Democratische politici maken echter duidelijk er geen enkele wet bestaat die de scheiding van ouders en kinderen aan de grens voorschrijft. Toch vertellen sommige Democraten ook een ander verhaal. Een Texaans lid van het Huis van Afgevaardigden, de Democraat Henry Cuellar, zegt tegen CNN dat de schrijnende situatie al onder de regering van Barrack Obama bestond. Als bewijs draagt Cuellar foto's aan uit 2014, waarop immigrantenkinderen in kooien te zien zijn.

De oude foto's circuleren nu opnieuw. ,,Het werd heel stil gehouden onder het bewind van Obama'', zegt Cuellar erover. Volgens de politicus is het aantal kinderen dat nu wordt vastgehouden gelijk aan het aantal onder Obama's regering. ,,We zien dezelfde cijfers. Ze worden niet allemaal van hun ouders gescheiden. Sommigen komen ook alleen.''

Cuellar bekijkt het zero tolerance-beleid scherp, maar stelt ook dat sommige immigranten misbruik van kinderen maken. ,,In sommige situaties is de volwassene niet de werkelijke ouder of verzorger van het kind. Zij brengen kinderen mee, vanwege onze kijk op het hebben van kinderen.'' Volgens de Democraat is het bij wet in zo'n geval wel toegestaan kinderen en volwassenen te scheiden.

De hartenkreet van Melania Trump is een reactie op een vraag van journalist Kate Bennett van CNN over de situatie van de kinderen bij de Amerikaanse grenzen. Die vraag werd gesteld omdat Trump afgelopen weken een zero tolerance-beleid afkondigde voor mensen die illegaal de Amerikaanse grenzen oversteken. Met het nieuwe beleid probeert de regering Trump illegale immigranten strafrechtelijk zo hard mogelijk aan te pakken. Kerkelijke groeperingen en mensenrechtenorganisaties hebben scherpe kritiek op de zero tolerance-aanpak en noemen de werkwijze 'inhumaan'.

Kooien

Zondag bood de Amerikaanse grensbewaking verslaggevers en politici een kijkje in een detentiecentrum. In een oud pakhuis in het zuiden van de staat Texas zijn van metalen hekken kooien gefabriceerd, waarin honderden kinderen wachten op wat de toekomst voor hun ouders en henzelf in petto heeft. Sommige kooien herbergen twintig kinderen. Op de vloer liggen waterflesjes en chipszakken, stukken aluminiumfolie fungeren als deken.

Bruce Bourgoine on Twitter

What if a country that has always been a beacon of freedom said, 'Give me your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free so I can separate out the children and cage them?' #p2 #resist #KeepFamiliesTogether #Immigration (Detention Facility, TX)

Mevrouw Trump krijgt bijval van voormalig Witte Huisbewoonster Laura Bush, die het uiteen trekken van families 'wreed' en 'immoreel' noemt. ,,Mijn hart breekt'', sprak Bush, die de separatie van kinderen en hun ouders vergelijkt met de kampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingericht voor Japans-Amerikaanse gezinnen. ,,Ik onderschrijf de noodzaak om onze internationale grenzen te beschermen, maar dit zero tolerance-beleid is wreed'', schreeft Bush in een column The Washington Post. 

Voorstelling

De afgelopen maanden zijn ongeveer 2000 kinderen van hun ouders gescheiden. Verslaggevers meldden dat in het pakhuis in Texas zeker 1100 mensen werden vastgehouden in het gebouw  waar de verlichting continu brandt. Onder hen  zeker 200 onbegeleide minderjarigen. 

De verslaggevers mochten echter geen van de arrestanten spreken. Minister van Homeland Security Kirstjen Nielsen beschuldigt journalisten ervan een verkeerde voorstelling van zaken te geven. De president zelf reageerde vrijdag. ,,Ik haat het als kinderen worden afgenomen'', zei Trump, om daarna de Democraten de schuld te geven van de nieuwe wetgeving. 

Volledig scherm
Twee meisjes kijken in een opvangcentrum in Nogales, Arizona, naar een wedstrijd tijdens het WK Voetbal van 2014 © AP
Volledig scherm
Ook op dit beeld uit 2014 zijn immigranten te zien, die op de grond slapen onder aluminium folie © AP
Volledig scherm
De foto's uit 2014 tonen aan dat de situatie aan de grens al onder president Obama gaande was © AP