Demonstranten Hongkong bij thuiskomst aangevallen door gemaskerde mannen

Op het metrostation van voorstad Yuen Long in Hongkong gingen tientallen mannen in witte T-shirts mensen die terugkeerden van een demonstratie met stokken te lijf. Tientallen betogers raakten gewond, één demonstrant ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

Lam Cheuk-ting van de Democratische Partij was een van de gewonden. Hij zette foto’s op Facebook van zijn verwondingen. Hij zegt te zijn geslagen met houten stokken. Zeker dertig mannen in witte shirts bestormden de mensen uit de trein. 

Duizenden mensen gingen gisteren opnieuw de straat op om te betogen tegen de leider Carrie Lam en de manier waarop zij omgaat met een omstreden wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. De betogers eisen dat die wet, die voorlopig van tafel is, definitief de prullenbak in gaat. 

Volledig scherm
Mannen in witte T-shirts met maskers, helmen en stokken na de aanval op demonstranten bij een metrostation in Yuen Long. © REUTERS

Traangas en rubberen kogels

De politie bracht 4000 agenten op de been tijdens de demonstratie: de oproerpolitie gebruikte gisteren traangas en rubberen kogels om de demonstranten in Hongkong uit elkaar te drijven na afloop van het eerder vreedzaam verlopen pro-democratie protest. 

Volgens de organisatoren gingen 430.000 mensen de straat op, de politie houdt het op 140.000 betogers. 

De voormalige Britse kolonie hoort bij China, maar zijn samen ‘één land, met twee systemen’, waardoor Hongkong tot op zekere hoogte autonoom is. Met de uitleveringswet aan China komt die autonomie volgens de betogers in gevaar. 

Volledig scherm
Een demonstrant schopt tegen traangas dat door de politie is gegooid. © AP
Volledig scherm
De oproerpolitie zette gisteren traangas in tegen demonstranten uit Hongkong. © AP
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”