Volledig scherm
© AFP

Demonstranten opnieuw de straat op in Hongkong: politie zet traangas in

Duizenden demonstranten zijn vandaag in Hongkong voor het tiende opeenvolgende weekend de straat opgegaan ondanks een politieverbod.

In de vroege namiddag verzamelden demonstranten zich in Victoria Park. Dat was toegestaan door de politie, maar de mars die ze van daaruit wilden starten in oostelijke richting niet.  De autoriteiten hadden ook een tweede manifestatie verboden die zondagnamiddag begon in de arbeiderswijk Sham Shui Po, waar duizenden mensen waren en de politie traangas inzette. 

Voor de derde dag op rij houden enkele honderden demonstranten ook een sit-in op de internationale luchthaven. Ze hopen bij de buitenlandse bezoekers die in Hongkong landen steun te vinden.

De protesten begonnen precies twee maanden geleden vanwege een omstreden wetsvoorstel voor een uitleveringswet waardoor inwoners van Hongkong zouden kunnen worden uitgeleverd aan China. De demonstranten eisen onder meer het ontslag van de pro-Chinese bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Ook willen ze een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld en amnestie voor aangehouden demonstranten.

Sinds Londen in 1997 afstand deed van zijn Hongkong, heeft de regio een aparte status binnen de Volksrepubliek China, onder het motto ‘een land, twee systemen’.

Schaden

De economie van Hongkong heeft flink te lijden onder de aanhoudende onlusten in de stad. De minister van Financiën Paul Chan wees in een blog onder meer op de impact van de onrust op de industrie, detailhandel, horeca en transport. Ook het imago van Hongkong heeft een deuk opgelopen. Meer dan twintig landen hebben inmiddels hun reisadvies voor Hongkong aangescherpt. 

Dat kan volgens Chan het toerisme, het bedrijfsleven en investeringen verder schaden. De economie ging al gebukt onder de handelsspanningen tussen de VS en China. Volgens kenners is de situatie momenteel minder erg dan tijdens de wereldwijde financiële crisis die in 2008 uitbrak.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© EPA