Protesten op Lesbos vandaag.
Volledig scherm
Protesten op Lesbos vandaag. © AFP

Derde dag protesten Griekse eilanden: ‘Wij dragen de last van de vluchtelingencrisis’

Op Lesbos zijn vandaag voor de derde dag op rij honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de bouw van een nieuw vluchtelingenkamp. De betogers zijn niet blij met de plannen van de overheid om nieuwe opvangcentra voor vluchtelingen te bouwen op de Griekse eilanden. Gisteren vielen bij de rellen op de Griekse eilanden Lesbos en Chios tientallen gewonden.

De eilandbewoners zeggen dat ze ‘de last dragen van de Europese vluchtelingencrisis’. Op Lesbos wordt er gestaakt en de winkels bleven dicht. ,,Geen kampen op de eilanden, open of gesloten”, scandeerden betogers in de havenplaats Mytilini. 

De centra zouden de oude provisorische opvanglocaties moeten vervangen. Op de Griekse eilanden bevinden zich tienduizenden migranten. Zij bivakkeren in kampen die niet zijn bedoeld voor dergelijke aantallen. In kamp Moria op Lesbos zouden zeker 19.000 mensen bivakkeren, terwijl er capaciteit is voor zo’n 3000 mensen. Ze leven in erbarmelijke omstandigheden. De betogers zijn bang dat de vluchtelingen permanent blijven.

Gevangenis

Een betoger zei dat Lesbos ‘een enorme gevangenis’ voor migranten is geworden. ,,We hebben jarenlang onze solidariteit getoond, maar nu moet de druk op de eilanden worden verminderd”, aldus de 47-jarige man. 

Gisteren blokkeerden bewoners de toegangswegen van de bouwplaatsen, zodat er niet kon worden begonnen met de constructie van het kamp. Eerder stichtten mensen brandjes en wierpen ze blokkades op. Uiteindelijk kwam het tot harde confrontaties met de oproerpolitie, die de Griekse overheid speciaal stuurde om ervoor te zorgen dat de start van de bouw door kon gaan. 

Demonstranten probeerden de veerboten al tegen te houden waarmee de agenten aankwamen, sommige demonstranten gooiden stenen naar de politie, die traangas, rubberen kogels en waterkanonnen inzette tegen de eilandbewoners. De overheid beloofde dat de oproerpolitie zou vertrekken. Donderdagochtend vroeg zijn veel agenten met de veerboot weer vertrokken van eiland Lesbos. De eerste fase van de werkzaamheden is ondanks de protesten voltooid. 

Harde lijn

De autoriteiten hebben gezegd dat de nieuwe opvangcentra meer publieke veiligheid bieden en potentiële gezondheidsrisico’s tegengaan. In de nieuwe centra zouden mensen niet meer zomaar in en uit kunnen, zoals nu in de provisorische, overvolle kampen wel het geval is. Stelios Petsas, een woordvoerder van de Griekse overheid, zei tegen persbureau Reuters dat de ‘open faciliteit een tikkende tijdbom is qua gezondheidsrisico’s.’ Ook zou er in een afgesloten instelling beter omgegaan kunnen worden met het coronavirus mocht er sprake zijn van gevallen van besmetting. In Griekenland is tot nu toe één besmetting gemeld. 

In 2015 en 1016 kwamen er via Turkije en Griekenland honderdduizenden vluchtelingen Europa binnen. Omdat er een deal werd gesloten tussen de EU en Turkije over de opname van vluchtelingen in Turkije, werd de instroom minder, maar eind 2019 nam het aantal mensen dat aankwam in Griekenland weer toe. 

De conservatieve regering van Griekenland heeft een hardere lijn in de aanpak van de vluchtelingencrisis dan de vorige, linksere regering. Ze heeft zelfs een plan om een ‘drijvend hek’ te bouwen, om vluchtelingen te weren. Naast Lesbos en Chios, zijn er gesloten opvangcentra gepland op de eilanden Samos, Kos en Leros. 

Vluchtelinge Marjan Hosini (3) warmt haar handen aan een geïmproviseerde kolenkachel in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. De vluchtelingen op de Griekse eilanden wonen in erbarmelijke omstandigheden.
Volledig scherm
Vluchtelinge Marjan Hosini (3) warmt haar handen aan een geïmproviseerde kolenkachel in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. De vluchtelingen op de Griekse eilanden wonen in erbarmelijke omstandigheden. © REUTERS
 1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”