Volledig scherm
Een passagier van de Akademik Sjokalski kijkt naar een passerende Adelie-pinguin. © REUTERS

Derde reddingspoging voor schip Antarctica

Opnieuw is hulp onderweg voor de 74 opvarenden van de Akademik Sjokalskij, het schip dat sinds kerst op Antarctica gevangen zit tussen het ijs. Nadat reddingspogingen van Chinese en Franse ijsbrekers de afgelopen dagen niet lukten omdat het ijs te dik was, is het nu de beurt aan een Australisch schip.

Een BBC-correspondent die toevallig aan boord van de onfortuinlijke Russische onderzoeksboot is, meldde zondagmorgen dat inmiddels scheuren in het ijs zijn ontstaan dankzij iets warmere temperaturen. Daarmee groeit de kans uiteindelijk op eigen kracht weg te kunnen varen, hoewel de weersomstandigheden zomaar kunnen omslaan.

Volgens expeditieleider Chris Turney heeft het schip brandstof en voedsel aan boord voor twee weken. Het schip loopt geen gevaar. Kan het Australische vaartuig ook geen helpende hand bieden, dan worden de opvarenden mogelijk per helikopter geëvacueerd.

  1. Flatbewoner New York vermorzeld door vallende lift in superdeluxe woontoren

    Flatbewo­ner New York vermorzeld door vallende lift in superde­luxe woontoren

    In New York is gisteren een 30-jarige bewoner van een superdeluxe appartementencomplex in Manhattan op gruwelijke wijze om het leven gekomen nadat hij was geplet door een lift. Op het moment dat Sam Waisbren, het slachtoffer, op de begane grond de lift uitstapte en één voet in de lobby had gezet viel de nog volle lift met geopende schuifdeuren plotseling keihard een verdieping omlaag. De man was volgens de politie op slag dood.