Volledig scherm
De uitgebrande politiewagens van de agenten die in een hinderlaag werden doodgeschoten. © REUTERS

Dertien politieagenten in hinderlaag doodgeschoten door leden drugskartel Mexico

Zeker dertien Mexicaanse politieagenten zijn maandag in een hinderlaag doodgeschoten door gewapende mannen die vermoedelijk deel uitmaken van een drugskartel. Drie anderen raakten bij de aanval gewond.

De agenten waren in de westelijke staat Michoacán naar een huis in El Aguaje gestuurd, in de gemeente Aguililla, om een ​​gerechtelijk bevel af te dwingen. Toen ze daar arriveerden, werd er door ‘verschillende gewapende burgers’ op hen geschoten’, aldus  de Mexicaanse staatsbeveiliging in een verklaring. De staat is al langer toneel van gewelddadige oorlogen tussen drugskartels.

,,Geen aanval op de politie zal ongestraft blijven, en dit was een laffe, sluwe aanval omdat ze in een hinderlaag werden gelokt’’, zei gouverneur Silvano Aureoles. Het is een van de ernstigste aanslagen op veiligheidstroepen sinds president Andrés Manuel López Obrador afgelopen december aantrad.

Beelden op sociale media toonden beschoten en brandende politieauto's, evenals lichamen van politieagenten. Op de foto's waren ook berichten te lezen die worden toegeschreven aan het krachtige Jalisco New Generation Cartel (CJNG). De teksten waren achtergelaten op voertuigen en waarschuwden de politie geen rivaliserende drugsbendes te ondersteunen.