Volledig scherm
Op de foto, tweede van rechts: de Joodse majoor Leo Skurnik, onderscheiden met het IJzeren Kruis. © Kos

Deze Joden vochten aan de zijde van Hitler

WO IIHet is een van de meest weggestopte geheimen uit de Tweede Wereldoorlog: Finse Joden die zij aan zij vochten met Duitse troepen en met de SS.

De Joodse Majoor Leo Skurnik, een van de strijders, kreeg voor zijn inzet zelfs een ijzeren kruis. Hij had succesvol een veldhospitaal aan de grens tussen Rusland en Finland geëvacueerd. Hij redde op die manier de levens van zo'n 600 soldaten, inclusief SS-leden. De prestigieuze onderscheiding werd echter geweigerd door Skurnik.

Maar waarom vochten deze Finse Joden aan de kant van de Duitsers? Ze hadden een gemeenschappelijke vijand: de Russen. 'We waren geen Joden die vochten aan de zijde van Hitler, we waren Finnen die vochten voor ons vaderland,' zegt Aron Livson (97) tegen de Engelse krant Daily Telegraph.

De Finse Joden waren bekend met de Kristalnacht en de anti-Joodse wetten in Duitsland en elders in Europa.Ook van familieleden elders in Europa kregen zij verontrustende berichten. In Finland waren de Duitsers iets coulanter ten opzichte van de Joden. Bovenal voelden de Finse Joden zich Finnen, en vochten ze 'met de Duitsers' tegen de gezamenlijke vijand: de Russen.