Deze man moet het Britse Labour uit het slop trekken
Keir Starmer (57) heeft gisteren met overmacht de verkiezingen om het leiderschap van Labour gewonnen. Kan deze bedachtzame eurofiel de partij na jaren ellende uit het slop trekken?
Geen bloemen, een confettiregen of applaus van een stampvolle conferentiezaal. De coronacrisis haalde de franje van zijn overwinningstoespraak af. Achter de gesloten luiken in een kamer in zijn huis keek Keir Starmer ernstig de camera in. Elke zin, klemtoon, komma en punt waren op een goudschaal gewogen. Alleen ‘My Lord’ of ‘My Lady’, de aanspreekvorm van hogere rechters, ontbrak in de vooraf opgenomen boodschap.
Voor fijnproevers van het gesproken woord vormde zijn speech een verademing na het vaak onsamenhangende geschreeuw van zijn voorganger Jeremy Corbyn. Critici wezen meteen op de schaduwzijde van zijn aristocratische voorkomen. Hoe moest Labour met hém aan het roer de verloren streken in het midden en noorden van Engeland voor zich terugwinnen? Als het volk al weet wie hij is.
Vergiffenis
Het antwoord kwam van de voormalige topjurist zelf. Zonder dralen vroeg hij om vergiffenis voor het antisemitisme binnen de partij, iets wat Corbyn niet op kon brengen. ,,I am sorry”, zei hij. ,,Ik ga dit gif bij de wortels uit de grond trekken en lees het succes af aan de terugkeer van Joodse leden die ons niet langer konden steunen.” Waar Corbyn uitblonk in het zaaien van verdeeldheid, toonde Starmer direct zijn kracht als bruggenbouwer aan.
In de aanloop naar de verkiezingen van december, waarin Labour het slechtste resultaat sinds 1935 behaalde, duwde Corbyn door zijn schurende karakter de traditionele achterban van zich af. ‘Antisemiet’, ‘communist’ en ‘vrouwenhater’ werden aangekruist als redenen om niet langer op de socialistische partij te stemmen. Kiezers beloofden terug te keren zodra een respectabele opvolger zich meldde met een minder radicaal programma.
Volks
Starmer, geboren in het Londense Southwark, voldoet aan dat profiel. Zijn gepolijste tongval verhult zijn volkse afkomst. Zijn ouders, een verpleegster en een maker van gereedschap, behoorden tot de working class. Starmer, vernoemd naar de Schotse Labour-oprichter Keir Hardie, kon dankzij uitmuntende rapportcijfers naar een staatsgymnasium, het voorportaal van loopbanen die normaliter zijn voorbehouden aan de elite.
Na een studie rechten in Leeds en Oxford kreeg hij in 1997 als advocaat landelijk aanzien na zijn succes in de geruchtmakende McLibel-zaak. McDonald’s klaagde de activisten Helen Steel en David Morris aan voor smaad voor het bekritiseren van de hamburgerketen. Starmer, die het tweetal kostenvrij bijstond, noemde het een strijd tussen David en Goliath. Voor zijn verdiensten als openbaar aanklager werd hij later in zijn carrière geridderd tot Sir Keir.
Als parlementslid voor het Londense district Holborn and St Pancras maakte hij in 2015 de overstap naar de banken van het Lagerhuis. Aanvankelijk keken zijn collega’s met argwaan naar de onberispelijk geklede heer met het licht geaffecteerde accent en de uitpuilende bankrekening. Met zijn intelligentie en feilloze dossierkennis maakte hij snel indruk. In de warrig geleide oppositie stak hij met kop en schouders boven de rest uit.
De tv-kijker leerde hem kennen als de woordvoerder voor Labour over de Brexit. Met zijn zachte stemgeluid praatte hij (slecht voorbereide) ministers onder de tafel. Starmer, getrouwd met een Joodse juriste, ontdeed zich in deze rumoerige periode van zijn imago van man zonder ideologie door zich te profileren als een eurofiel. In zijn nieuwe rol van leider van de oppositie gaat hij proberen de relatie met Europa zo nauw als mogelijk te houden.
Eenheid smeden
Starmers voornaamste taak ligt dichter bij huis. Hij moet trachten eenheid te smeden in de gespleten partij. De geur van Corbyn moet uit Westminster verdreven worden zonder de linkervleugel af te stoten. Zijn doel is om Labour weer verkiesbaar te maken. De pandemie maakt het hem voorlopig onmogelijk om premier Boris Johnson verbaal in de hals te bijten. ,,Levens redden en ons land beschermen verdient prioriteit”, gaf hij aan.
In The Times stond in een commentaar een cynische tip. Starmer, onbekend bij het grote publiek, kon volgens de krant alleen opvallen als hij zich wikkelt in toiletpapier en door een supermarkt gaat rennen. Dat opgestapte Joodse leden zich meteen weer aanmeldden en wapengekletter op sociale media grotendeels uitbleef, wees op het tegendeel. Door in niets te lijken op Corbyn en zijn fanatieke kliek, blaast Starmer Labour nieuw leven in.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tropische temperaturen op komst, maar in Spanje is het helemáál zweten geblazen
Morgen en overmorgen kan het kwik in een deel van Nederland oplopen tot tropische temperaturen van boven de 30 graden. Maar dat is nog niets bij de hitte in Spanje, waar het met meer dan 40 graden extreem warm wordt voor de tijd van het jaar. ‘We vrezen dat dit de ergste hittegolf in mei wordt van de afgelopen twintig jaar’, schrijven Spaanse media. -
PREMIUM10
Amerikaans Congres buigt zich over ufo's: ‘Taak om dit te onderzoeken’
Het Amerikaanse Congres buigt zich over een mysterieus fenomeen: ufo’s. Congresleden willen weten of ze een gevaar kunnen vormen en vragen om meer actie. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
McDonald’s was een grote hit in Rusland: ‘Personeel dat lachte én schone toiletten’
Na ruim drie decennia verdwijnen de gouden bogen van McDonald's uit het Russische straatbeeld. De Amerikaanse fastfoodketen heeft aangekondigd alle restaurants te verkopen. ‘Het is onmogelijk de crisis in Oekraïne te negeren.’
-
PREMIUMreportage
Een patatje voor Oekraïense vluchtelingen in Polen: ‘Mensen zijn gek op Hollandse snacks’
Nadat het Russische oorlogsgeweld in Oekraïne losbarstte, stelde Polen alles in het werk om vluchtelingen uit het buurland op te vangen. Maar aan de Poolse solidariteit met de Oekraïners blijken nu grenzen te zitten. ,,We komen er achter dat we nog een hele marathon moeten lopen.’’ -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hezbollah verliest macht in Libanon, maar trekt oppositie land uit diepe crisis?
Te midden van de diepste economische crisis uit de historie van het land ging Libanon afgelopen zondag naar de stembus. Hoop dat de verkiezingen daadwerkelijk iets zullen veranderen hebben weinigen. Toch is er wel een verschuiving zichtbaar: de oppositie rukt op ten opzichte van de heersende corrupte elite.