Deze man moet het Britse Labour uit het slop trekken
Keir Starmer (57) heeft gisteren met overmacht de verkiezingen om het leiderschap van Labour gewonnen. Kan deze bedachtzame eurofiel de partij na jaren ellende uit het slop trekken?
Delen per e-mail
Geen bloemen, een confettiregen of applaus van een stampvolle conferentiezaal. De coronacrisis haalde de franje van zijn overwinningstoespraak af. Achter de gesloten luiken in een kamer in zijn huis keek Keir Starmer ernstig de camera in. Elke zin, klemtoon, komma en punt waren op een goudschaal gewogen. Alleen ‘My Lord’ of ‘My Lady’, de aanspreekvorm van hogere rechters, ontbrak in de vooraf opgenomen boodschap.
Voor fijnproevers van het gesproken woord vormde zijn speech een verademing na het vaak onsamenhangende geschreeuw van zijn voorganger Jeremy Corbyn. Critici wezen meteen op de schaduwzijde van zijn aristocratische voorkomen. Hoe moest Labour met hém aan het roer de verloren streken in het midden en noorden van Engeland voor zich terugwinnen? Als het volk al weet wie hij is.
Vergiffenis
Het antwoord kwam van de voormalige topjurist zelf. Zonder dralen vroeg hij om vergiffenis voor het antisemitisme binnen de partij, iets wat Corbyn niet op kon brengen. ,,I am sorry”, zei hij. ,,Ik ga dit gif bij de wortels uit de grond trekken en lees het succes af aan de terugkeer van Joodse leden die ons niet langer konden steunen.” Waar Corbyn uitblonk in het zaaien van verdeeldheid, toonde Starmer direct zijn kracht als bruggenbouwer aan.
In de aanloop naar de verkiezingen van december, waarin Labour het slechtste resultaat sinds 1935 behaalde, duwde Corbyn door zijn schurende karakter de traditionele achterban van zich af. ‘Antisemiet’, ‘communist’ en ‘vrouwenhater’ werden aangekruist als redenen om niet langer op de socialistische partij te stemmen. Kiezers beloofden terug te keren zodra een respectabele opvolger zich meldde met een minder radicaal programma.
Volks
Starmer, geboren in het Londense Southwark, voldoet aan dat profiel. Zijn gepolijste tongval verhult zijn volkse afkomst. Zijn ouders, een verpleegster en een maker van gereedschap, behoorden tot de working class. Starmer, vernoemd naar de Schotse Labour-oprichter Keir Hardie, kon dankzij uitmuntende rapportcijfers naar een staatsgymnasium, het voorportaal van loopbanen die normaliter zijn voorbehouden aan de elite.
Na een studie rechten in Leeds en Oxford kreeg hij in 1997 als advocaat landelijk aanzien na zijn succes in de geruchtmakende McLibel-zaak. McDonald’s klaagde de activisten Helen Steel en David Morris aan voor smaad voor het bekritiseren van de hamburgerketen. Starmer, die het tweetal kostenvrij bijstond, noemde het een strijd tussen David en Goliath. Voor zijn verdiensten als openbaar aanklager werd hij later in zijn carrière geridderd tot Sir Keir.
Als parlementslid voor het Londense district Holborn and St Pancras maakte hij in 2015 de overstap naar de banken van het Lagerhuis. Aanvankelijk keken zijn collega’s met argwaan naar de onberispelijk geklede heer met het licht geaffecteerde accent en de uitpuilende bankrekening. Met zijn intelligentie en feilloze dossierkennis maakte hij snel indruk. In de warrig geleide oppositie stak hij met kop en schouders boven de rest uit.
De tv-kijker leerde hem kennen als de woordvoerder voor Labour over de Brexit. Met zijn zachte stemgeluid praatte hij (slecht voorbereide) ministers onder de tafel. Starmer, getrouwd met een Joodse juriste, ontdeed zich in deze rumoerige periode van zijn imago van man zonder ideologie door zich te profileren als een eurofiel. In zijn nieuwe rol van leider van de oppositie gaat hij proberen de relatie met Europa zo nauw als mogelijk te houden.
Eenheid smeden
Starmers voornaamste taak ligt dichter bij huis. Hij moet trachten eenheid te smeden in de gespleten partij. De geur van Corbyn moet uit Westminster verdreven worden zonder de linkervleugel af te stoten. Zijn doel is om Labour weer verkiesbaar te maken. De pandemie maakt het hem voorlopig onmogelijk om premier Boris Johnson verbaal in de hals te bijten. ,,Levens redden en ons land beschermen verdient prioriteit”, gaf hij aan.
In The Times stond in een commentaar een cynische tip. Starmer, onbekend bij het grote publiek, kon volgens de krant alleen opvallen als hij zich wikkelt in toiletpapier en door een supermarkt gaat rennen. Dat opgestapte Joodse leden zich meteen weer aanmeldden en wapengekletter op sociale media grotendeels uitbleef, wees op het tegendeel. Door in niets te lijken op Corbyn en zijn fanatieke kliek, blaast Starmer Labour nieuw leven in.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Man in China doet sit-ups op elektriciteitspaal: tienduizenden mensen zonder stroom
Een man die in China op een elektriciteitspaal klom om wat sit-ups te doen, heeft daarmee voor grote overlast gezorgd. Het lokale energiebedrijf besloot uit voorzorg de elektriciteit af te sluiten. Daar hadden tienduizenden huishoudens last van, melden Chinese media. -
Inwoners van Moskou mogen stemmen over de terugkeer van ‘Bloedige Felix’
De bewoners van Moskou kunnen vanaf donderdag een week stemmen over de vraag of het standbeeld van de stichter van de geheime dienst van de Sovjet-Unie moet terugkeren in het centrum van de stad. Het standbeeld van Felix Dzerzjinski (1877-1926) werd in 1991 door een woedende menigte neergehaald, maar is bewaard gebleven in en speciaal park vol met weggesleepte Sovjethelden. -
PREMIUM
Verkiezingen in coronatijd: ‘Wees voorbereid op lastposten in stembureaus’
Nederland gaat voor het eerst stemmen tijdens een pandemie. In andere landen hebben ze daar inmiddels behoorlijk goede ervaringen mee. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?
-
Misbruikschandaal aartsbisdom Keulen: verdachte priester slaat de hand aan zichzelf
Een priester in ruste uit het aartsbisdom Keulen is afgelopen weekend uit het leven gestapt. Hij zou zich in de jaren 90 hebben vergrepen aan een jongen en was vorige week van zijn taken ontheven. De geestelijke mocht het priesterschap al enkele maanden niet uitoefenen en contact met kinderen en minderjarige jongeren was hem verboden, luidt het in een verklaring. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUM
Corona breekt uit en al snel meldt Alibaba-topman zich bij koningin Máxima
Koningin Máxima is vorig jaar persoonlijk benaderd om mondkapjes naar China te sturen. Dat gebeurde in februari, toen corona nog niet in Nederland was.