Volledig scherm
PREMIUM
De investeerdersconferentie in Riyad in Saoedi-Arabië trok vorig jaar duizenden topmanagers uit heel de wereld. © AFP

Deze Nederlander gaat wél naar Saoedi-Arabië: ‘Het is een schatkist’

Minister Hoekstra gaat maandag niet naar een investeerdersconferentie in Riyad. Maar een andere Nederlander gaat wél: consultant Cyril Widdershoven. ,,Het is een schatkamer. Nederland laat een enorme kans liggen.‘’

In het Ritz Carlton Hotel in Riyad, een ommuurde vesting waar je zonder plattegrond geheid de weg kwijtraakt, komt volgende week de absolute top van het internationale bedrijfsleven bijeen. Een 'netwerkcircus', zegt consultant Cyril Widdershoven (55), die contacten legt tussen Nederlandse bedrijven en de Saoedische overheid. Vorig jaar was hij bij de eerste editie, op uitnodiging van de Saoedische regering, en komende maandag vliegt hij er opnieuw naartoe.

,,Mensen hebben geen idee. Het is één grote schatkamer. Er lopen 3500 ceo's rond van de grootste investeringsfondsen, banken en oliemaatschappijen die je kunt bedenken. Maar bovenal: iedereen die iets voorstelt in het Midden-Oosten. Alle besluitnemers in Saoedi-Arabië, de Emiraten, Irak, Egypte, noem het maar. Die probeer ik zo veel mogelijk te spreken. Contacten leggen, deals bespreken. Ik heb er vorig jaar een paar hele lucratieve afspraken gemaakt, voor mijn bedrijf en voor mijn opdrachtgevers.''

  1. Uber-topman zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissingen’

    Uber-top­man zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissin­gen’

    Dara Khosrowshahi, de man die bij Uber als topman is aangesteld om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen, is diep door het stof gegaan tegenover aandeelhouders en publiek. Aanleiding is een interview dat hij gaf aan het programma Axios on HBO. Daarin leek Khosrowshahi de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te vergoelijken. ,,Mensen maken fouten’’, klonk het vergevend.
  2. Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”