Volledig scherm
De deelnemers vouwen hun lichaam met welhaast bovenmenselijk gemak om de houten palen. © REUTERS

Deze spectaculaire Indiase gymnastiekvorm wordt steeds populairder

Weleens gehoord van mallakhamb? Nee, wij ook niet. De traditionele Indiase gymnastiekvorm, feitelijk bedoeld voor worstelaars, bestaat al honderden jaren maar is nu hard bezig wereldberoemd te worden. Dit weekend vinden de eerste internationale kampioenschappen plaats in Mumbai.

De acrobatische verrichtingen van de beoefenaars van mallakhamb doen denken aan turnoefeningen gecombineerd met paalzitten voor gevorderden. De gespierde deelnemers vouwen hun lenige lichamen met bijna bovenmenselijk gemak om de hardhouten staken. De yogahoudingen op hoogte zullen echter menig geoefend paaldanser laten happen naar adem.

Mallakhamb, een samentrekking van de woorden malla (worstelaar) en khamb (paal), vond zijn oorsprong in de Indiase regio Maharashtra. De beoefenaars van de eeuwenoude trainingsvorm vinden het echter tijd om mallakhamb te delen met de rest van de wereld. ,,Wij willen een nieuwe generatie de discipline en de concentratie van deze sport laten beleven’’, zegt Uday Deshpande.

Volledig scherm
Menig geoefend paaldanser zal bij het zien van dit soort kunsten happen naar adem. © EPA

Meer dan sterk staaltje

Volledig scherm
Dit weekend worden in Mumbai de eerste internationale kampioenschappen mallakhamb gehouden. © AP
Volledig scherm
Deel van mallakhambs kracht is het feit dat de sport bijna niet kost en geen speciale uitrusting vraagt. © AP

Volgens de voorzitter van de Vishwa Mallakhamb Federatie groeit de buitenlandse interesse voor de oeroude  bewegingsvorm sinds tv-programma India’s Got Talent er aandacht aan besteedde. Ook in de internationale Cirque du Soleil-show Bazzar, waaraan wereldkampioen Rajesh Mudki meedeed, toonde vorig jaar een Mallakhamb-optreden. Maar de sport is meer dan alleen een sterk staaltje van show en spieren.

Om te laten zien wat ze aan en op de gepolitoerde paal vermogen, reisden deelnemers uit vijftien landen, waaronder de VS en Duitsland, naar Mumbai. Ze trainen in het Shivaji-park en kijken de kunst af bij hun uitdagers. ,,Ik leer compleet nieuwe technieken’’, zegt de 36-jarige Delia Ceruti uit Italië. Sommige pogingen eindigen in een smak op de grond, maar daardoor laten de deelnemers zich niet uit het veld slaan.

Een deel van mallakhambs aantrekkingskracht is het feit dat de sport bijna niets kost en geen speciale uitrusting vergt. Een houten paal, een stuk touw en een plek om de boel op te stellen: meer heb je, naast een stel ijzersterke armen en benen en dito uithoudingsvermogen, niet nodig. Voor wie het niet aandurft, blijft de acrobatiek van mallakhamb een wonderbaarlijk schouwspel. 

Volledig scherm
Beoefenaars van mallakhambn trainen in de vroege uurtjes hun kunsten. © AP
Volledig scherm
Mallakhamb is, volgens de beoefenaars, meer dan alleen spierballenwerk. © AP