Volledig scherm
Vrouwelijke strijders van de Koerdische peshmerga in de buurt van de Koerdische stad Mosul, waar hevig wordt gevochten tegen de terreurbende IS. © AFP

Deze vechtende vrouwen zijn de nachtmerrie van IS

Sommigen dragen zwarte nagellak. De lange gitzwarte haren zijn in een staart bijeengebonden met een elastiekje of een fleurige sjaal. Ze lachen, met de kalasjnikovs aan hun schouder.

Volledig scherm
Een met een kalasjnikov uitgeruste vrouw krijgt instructies via haar mobiele telefoon. © AFP
Quote

De vrouwen halen kracht uit de legende dat de jihadisten geloven niet tot het paradijs te worden toegelaten als zij worden gedood door een vrouw. Geen 72 maagden. Wie wordt neergescho­ten door een vrouw, gaat naar de hel.

Volledig scherm
© AFP

De vrouwelijke strijders van de Koerdische peshmerga zijn de schrik van de Islamitische Staat. Want gedood worden door een vrouw is zo'n grote schande, dat zelfs de toegang tot het paradijs wordt ontzegd.

Het aantal vrouwen dat de wapens oppakt tegen IS groeit. Hoe afgrijselijker de daden van de IS-strijders worden, hoe meer vrouwen het groene uniform aantrekken. 'Als peshmerga is het mijn plicht te vechten, maar voor burgers is dat niet zo,' zegt kolonel Nahida Ahmad Rashid in de buurt van Makhmur in Noord-Irak. 'Maar burgers zijn zo verontrust. IS-strijders verkrachten vrouwen, vertrappen hun waarde en rechten, mensen worden bruut vermoord. De vrouwen willen iets doen om ze te stoppen.' Haar groep soldaten in Noord-Irak bestaat uit 500 vrouwen uit alle lagen van de samenleving.

De vrouwen halen kracht uit de legende dat de jihadisten geloven niet tot het paradijs te worden toegelaten als zij worden gedood door een vrouw. Geen 72 maagden. Wie wordt neergeschoten door een vrouw, gaat naar de hel. Experts betwijfelen dat de jihadisten deze overtuiging hebben, maar de Koerdische vrouwen koesteren het verhaal.

Zekia Karhan, een 26-jarige Turkse guerrillastrijdster praat met walging over de mannen van IS. 'Ze nemen veel vrouwen gevangen, ze verkrachten ze en verkopen ze in Syrië voor 75 euro.' Karhan zit bij de Koerdische afscheidingsbeweging PKK die door Turkije en de Verenigde Staten is bestempeld als een terroristische organisatie. Maar nu zijn hun wapens en vechtlust meer dan welkom. De vechtende vrouwen ondermijnen de moraal van de IS-strijders.

'Niemand weet of er een hemel of een hel bestaat,' zegt Karhan. 'Voor mij is Koerdistan het paradijs en de Koerdische vrouwen zijn de engelen. Denken ze echt dat ze 72 vrouwen krijgen? In de hemel is geen plaats voor terroristen.'

Volledig scherm
© AFP