Volledig scherm
© getty

Di Rupo overwoog zelfmoord na pedofilie-affaire

De periode, midden jaren '90, waarin de Belgische premier Di Rupo beschuldigd werd van pedofilie heeft diepe wonden geslagen, zo blijkt. 'Het zou mij niet verbaasd hebben mocht hij toen een einde aan zijn leven hebben gemaakt', zegt zijn broer Franco in het Belgische weekblad Humo.

Volledig scherm
© SBS Belgium

In november 1996 belandde toenmalig vicepremier Di Rupo in het oog van een pedofiliestorm. 'Pedofilieonderzoek in regeringskringen', kopt de krant Het Nieuwsblad. Enkele dagen later blijkt het hele verhaal verzonnen door een fantast, maar Di Rupo was van toen af wel gebrandmerkt. Toenmalig premier Jean-Luc Dehaene had Di Rupo ontboden op de vooravond van de publicatie van het artikel, met de suggestie ontslag te nemen.

Verdoofd
'Om 3 uur 's nachts ben ik in Vilvoorde weggereden. Ik heb daar eigenlijk nog nauwelijks gedetailleerde herinneringen aan', vertelt Di Rupo. 'Ik was half verdoofd, het voelde alsof er iemand met een hamer op mijn hoofd had geklopt. Ik zag zelfs de snelweg niet, ikzag alleen een zwart gat. Dat was zó afschuwelijk, zó weerzinwekkend. Ik wist dat er van dat hele verhaal niets klopte, maar je beseft dat je machteloos staat, dat anderen zullen beslissen over je schuld of je onschuld.'

'Ik had voor mezelf uitgemaakt dat het voor mij ondraaglijk was om verder te leven met het etiket van pedofiel op mijn voorhoofd. Dat was volstrekt onmogelijk, dat was de hel.'

Dat de hele affaire een zwarte periode was voor Di Rupo is geen geheim. De socialist overwoog desnoods zelfs een einde aan zijn leven te maken. 'Hij heeft dat nooit met zoveel woorden tegen mij gezegd. Maar ik ken hem goed genoeg, het zou mij niet verbaasd hebben', zegt zijn broer Franco.