Volledig scherm
State Emergency Service (SES)-vrijwilligers zoeken in het gebied rond de vuurtoren van Cape Byron naar sporen van Théo Hayez. © EPA

Dichtbegroeid bosgebied minutieus uitgekamd om vermiste Belg Théo terug te vinden

In Cape Byron, de kuststreek ten oosten van het Australische stadje Byron Bay, waar de Belgische backpacker Théo Hayez eind vorige maand verdween, is de politie samen met tientallen vrijwilligers al de hele dag bezig met de zoektocht naar sporen van de vermiste jongen. Dichtbegroeide bosgebieden rotsachtige kustgebieden worden minutieus uitgekamd, voorlopig nog zonder resultaat.

Volledig scherm
State Emergency Service (SES)-vrijwilligers zoeken in het gebied rond de vuurtoren van Cape Byron naar sporen van Théo Hayez. © EPA

De focus van de zoektocht ligt op het vinden van  Théo's smartphone, een paarse telefoon van het merk Oppo, maar elk spoor kan cruciaal zijn. ,,We weten van de telefoon af... maar we beperken ons niet tot het vinden van die gsm", zegt inspecteur Matt Kehoe. ,,We zoeken naar sporen van bewijs: alles wat ons naar Théo kan leiden, is goed.”

Volgens de inspecteur nemen vandaag zo'n 35 mensen van de State Emergency Services deel aan de zoektocht, samen met een legertje van twintig tot dertig ‘gewone’ vrijwilligers. De groep wordt door 15 politieagenten geleid. De speurders gaan schouder aan schouder op handen en voeten door de dichtbegroeide bossen, om maar geen spoor te missen. Voorlopig hebben de inspanningen nog geen resultaat opgeleverd.

Théo Hayez uit het Belgische Overijse verdween eind mei in Byron Bay in de Australische staat New South Wales. Het stadje, zo’n 150 kilometer ten zuiden van Brisbane (Queensland), heeft ongeveer 9.000 inwoners maar is wel een populaire trekpleister onder backpackers en een hotspot voor surfers. Het is een smeltkroes van culturen en nationaliteiten, met een bruisend nachtleven dat niet moet onderdoen voor grootsteden als Sydney en Brisbane.

Surfmekka

Volledig scherm
Théo Hayez. © EPA

Het surfmekka heeft kilometers aan uitgestrekte stranden en wordt, met Cape Byron als meest oostelijke punt van het Australische vasteland, langs alle kanten omgeven door drassig bushland en moerassen. Allemaal factoren die de zoektocht voor de politie er niet makkelijker op maken.

Het is in deze omstandigheden dat Théo op 31 mei rond 23 uur verdween. Hij werd voor het laatst gezien toen hij de nachtclub Cheeky Monkeys  in Byron Bay verliet. Sindsdien kwam er geen teken van leven meer. 

De politie bevestigde gisteren dat het laatste signaal van Théo’s smartphone (een telefoon in paars omhulsel van het Chinese merk Oppo) werd geregistreerd op 1 juni om 13.42 uur, meer dan twaalf uur nadat de Belg nachtclub had verlaten. De politie kon niet achterhalen van waaruit het signaal werd verstuurd. Hayez kwam eind vorig jaar in Australië aan en zou begin juni naar België terugkeren.

Volledig scherm
State Emergency Service (SES)-vrijwilligers zoeken in het gebied rond de vuurtoren van Cape Byron naar sporen van Théo Hayez. © EPA
Volledig scherm
Het backpackershostel waar Théo verbleef. © EPA
Volledig scherm
De club waar Théo voor het laatst gezien werd. © EPA
Volledig scherm
De politie test een drone uit. © EPA
Volledig scherm
Théo op gisteren door de politie vrijgegeven CCTV-beelden. © AFP
Volledig scherm
Een geëmotioneerde vader Laurent Hayez, bijgestaan door Théo's peter en nichtje, sprak maandag de Australische pers toe. © AP
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”