Volledig scherm
PREMIUM
Paddenstoelenkweker Théo Champagnat in zijn 'garage' die is omgebouwd tot een ondergrondse stadsboerderij. © Frank Renout

Dichtgeslibd Parijs hoopt na autovrije dag op groene revolutie

De Franse hoofdstad Parijs wordt vandaag voor het eerst volledig stilgelegd. Het is een autovrije dag. Een symbolische actie, maar het stadsbestuur hoopt wel degelijk op een 'groene revolutie'.

Quote

We zijn pas net bezig, maar uiteinde­lijk willen we 200 ton andijvie per jaar oogsten

Théo Champagnat

Het is er bijna donker, het voelt vochtig en koud. In een parkeergarage onder een grote grijze woonflat in Parijs staan her en der nog wat auto's maar verder is het bijna spookachtig leeg. ,,Vroeger liepen hier alleen maar junks, dealers en prostituees'', vertelt Théo Champagnat.

Hij doet een deur open in de parkeergarage, op de tweede verdieping onder de grond, en daarachter doemt een immense betonnen ruimte op. Bijna 4.000 vierkante meter. Op de muren staan nog cijfers van de oude parkeerplaatsen. Champagnat loopt naar de zijkant, buigt zijn hoofd onder een rij gekleurde lampjes, strekt zijn arm uit, en beweegt zijn hand zachtjes over minuscuul groene steeltjes. Het zijn bakken vol kiemen. Groen groeit in de garage.

,,We hebben radijs, waterkers, boontjes, broccoli en mosterd staan. Die leveren we aan restaurants in Parijs. Later gaan we ook witlof kweken", vertelt hij. Aan de andere kant van de parkeerverdieping staan grote blokken met onder meer geperst stro. En aan alle kanten steken er paddenstoelen uit. ,,Shiitake's, champignons en oesterzwammen. Die schieten er echt uit, het gaat razendsnel. Geef maar een kistje, dan gaan we ze meteen plukken.''

  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.