Volledig scherm
Syrische dictator Bashir Assad met de toenmalige Franse president Chirac die hem in 2001 het 'Legioen van Eer' toekende. © AFP/Reuters

Dictator Assad volgende prominent die Franse 'Legioen van Eer' moet inleveren

De ‘Légion d’Honneur’ is de meer dan 200 jaar oude en hoogste onderscheiding die Frankrijk uitreikt aan mensen van bijzondere verdienste. En die medaille hoort niet op de borst van een dictator die ‘op gruwelijke wijze zijn eigen mensen afslacht’, zoals president Macron onlangs de Syrische leider Bashar al-Assad omschreef. Assad moet de Franse onderscheiding inleveren. 

Volledig scherm
De medaille behorend bij het Legioen van Eer, die Franse biathleet Martin Fourcade in februari kreeg uitgereikt na zijn drie gouden medailles in Pyeongchang. De Franse eretitel werd in 1802 voor het eerst door Napoleon uitgereikt. © Photo News

,,We zijn een disciplinaire procedure begonnen om de eretitel terug te nemen’’, aldus het Élysée in Parijs. De Syrische president kreeg het lintje in 2001 van de toenmalige Franse president Chirac. Assad had net de macht overgenomen van zijn vader en genoot nog het vertrouwen van Parijs. Na de recente gifgasaanval van het Syrische bewind op zijn eigen burgers, is van dat vertrouwen geen sprake meer.

Overigens was het afnemen van de Franse eretitel – ooit bedacht door Napoleon – vroeger geen kinnesinne. Iemand die 'm kreeg, hield er bij wijze van spreken ook levenslang recht op. Maar enkele jaren geleden werden de regels aangescherpt, omdat de medaille ook weleens onterecht op iemands borstkas pronkte.

Zo moest de Légion d’Honneur onder meer worden ingeleverd door wielrenner Lance Armstrong, na dopinggebruik, en door modeontwerper John Galliano, na antisemitische opmerkingen. Vorig jaar startte president Macron ook een disciplinaire procedure tegen de wegens verkrachting aangeklaagde filmmaker Harvey Weinstein: zijn seksuele wangedrag verdiende geen enkele vorm van eer, laat staan een Légion d’Honneur, vond Macron. Eerder raakte Panamese dictator Manuel Noriega zijn Franse onderscheiding kwijt. Dat gebeurde nadat de Amerikanen hem en zijn regime in 1989 afzetten.

Mussolini

Tal van dubieuze figuren hebben het Legioen van Eer overigens nooit hoeven in te leveren. Benito Mussolini mocht zijn in 1923 gekregen onderscheiding gewoon behouden, net als later de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu. Russisch president Poetin ontving het Légion d'Honneur in 2006,  een besluit dat destijds voor veel kritiek zorgde.

Uiteraard zijn er ook tal van hoogwaardigheidsbekleders en personen waarvan niemand de eretitel zal betwisten, zoals Nelson Mandela, de Amerikaanse generaal George Patton, ex-Beatle Paul McCartney en de Britse koningin Elizabeth II.

Volledig scherm
Ex-Beatle Paul McCartney bij het in ontvangst nemen van het Legioen van Eer in 2012 © EPA