Die dag vergeet Barcelona nooit meer: het geschreeuw, de pijn en de stilte

VideoWe blikken dagelijks terug op het afgelopen jaar in 17 momenten en 17 personen. Vandaag aflevering twee: de terroristische aanslag op de Ramblas in Barcelona.

Volledig scherm
© AP

Er staan geen betonblokken aan het begin van de Ramblas. Wel twee politiebusjes die aan weerszijden van de brede trap naar de ondergrondse metro de weg versperren voor andere voertuigen. Het is rustig, half december. Weinig toeristen. Bij lange na niet de 300.000 mensen die op een lange zomerse dag over de Ramblas flaneren.

Zoals Bruno Gulotta, op 17 augustus. Wegkomen kon de 35-jarige Italiaan niet meer, tussen de mensenmassa, met zijn zoontje van zes aan de hand. Wel kon hij Alessandro nog met zijn lichaam beschermen tegen het aanstormende bestelbusje dat over de voetgangerspromenade zigzagde. Bruno kwam om, zijn zoon bleef in leven.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”