Katja Kipping (l) and Susanne Hennig-Wellow van Die Linke spreken in Erfurt aanhangers toe na de eerste prognoses van de deelstaatverkiezingen in Thüringen.
Volledig scherm
Katja Kipping (l) and Susanne Hennig-Wellow van Die Linke spreken in Erfurt aanhangers toe na de eerste prognoses van de deelstaatverkiezingen in Thüringen. © Getty Images

Die Linke en AfD grote winnaars in Oost-Duitse deelstaat Thüringen

Die Linke is zondag bij de parlementsverkiezing in Thüringen voor het eerst de grootste partij geworden in een Duitse deelstaat, met bijna 30 procent van de stemmen. De rechtse AfD  lijkt te kunnen rekenen op verdubbeling van het aantal zetels. 

Volgens de prognoses van de zenders ARD en ZDF kan de vorming van een nieuwe regering in Erfurt een lastige klus worden voor premier Bodo Ramelow (Die Linke). Het is de vraag of de huidige coalitie met de sociaaldemocraten van de SPD en de Groenen een meerderheid behoudt.

De SPD verliest aanhang en komt volgens de voorspelling uit op iets meer dan 8 procent, een historisch dieptepunt. De Groenen komen niet verder dan ruim 5 procent.

Zware nederlaag CDU 

De christendemocratische CDU, die traditioneel het belangrijkste machtsblok vormde en tot 2014 de premier leverde, lijdt een zware nederlaag en valt volgens de exitpolls met 22 procent terug naar de derde plaats, achter Alternative für Deutschland (AfD). De rechts-populisten verdubbelden de aanhang ruim, van 10,6 procent naar ten minste 23. Maar omdat alle andere partijen hebben gezegd niet met de AfD te willen regeren, speelt de partij van de omstreden lijsttrekker Bjorn Höcke geen rol van betekenis in de coalitieonderhandelingen. 

Hogere opkomst

De opkomst was met ongeveer 65 procent aanzienlijk hoger dan vijf jaar geleden (52,7). De voorlopige uitslag is nationaal gezien een nieuwe tegenvaller voor de ‘grote coalitie’ van bondskanselier Angela Merkel (CDU/CSU en SPD) in Berlijn.

Ramelow was blij met de waardering voor zijn beleid en met de grote toeloop naar de stembus. ,,Ik zie dit als een duidelijke bevestiging. De regeringsopdracht is ondubbelzinnig bij mijn partij terechtgekomen. Ik zal die opdracht aanvaarden.”

AfD-voorzitter Jörg Meuthen ziet in het resultaat een bewijs dat zijn partij steeds beter geaccepteerd raakt bij de doorsnee burger. Hij wees op de teloorgang van voormalige volkspartijen, ook in Thüringen, en op de promotie van de AfD naar de gevestigde orde.