Volledig scherm
De mojito is soms minder smakelijk dan je denkt. © Flickr | Creative Commons

Die mojito op het strand van Barcelona? Eén grote bron van poepbacteriën

Wie al eens in Barcelona naar het strand is geweest, kon er ongetwijfeld niet omheen: de (illegale) verkopers die je voor enkele euro's een cocktail of een broodje willen aansmeren. Lekker en gemakkelijk is het zeker, maar gezond allerminst, zo blijkt uit laboratoriumtesten.

Er is sinds een jaar of vijf geen ontkomen meer aan op de stranden van Barceloneta, de havenwijk van de Catalaanse hoofdstad. Veel zonaanbidders klagen steen en been over verkopers van blikjes bier, bekertjes mojito en warme broodjes.

Toch vinden de drankjes en hapjes gretig aftrek, waardoor de verkopers hun handeltje blijven bedrijven, tot ergernis van de Spaanse politie. Wanneer er patrouilles aankomen, maken de vaak buitenlandse verkopers zich vaak vliegensvlug uit de voeten. Veel van de verkopers komen uit Pakistan en bevinden zich illegaal in het land.

De krant El País heeft nu vier van de meest verkochte producten laten onderzoeken in een laboratorium, meteen na aankoop op het strand. Daaruit blijkt dat zowel de mojito als twee soorten broodjes vol zitten met gevaarlijke bacteriën doordat er met bijna geen enkele hygiënische norm rekening wordt gehouden. Enkel de verkochte sangria voldeed aan de normen.

Poepbacterie

Alle andere producten bevatten grote hoeveelheden resten van de e.coli-bacterie, die zich in menselijke uitwerpselen bevindt. De bacterie kan voedselvergiftiging of infecties veroorzaken bij de mens. De referentiewaarde moet onder de 10 liggen, maar lag bij de mojito op meer dan 720. ,,Mogelijk wassen de verkopers hun handen niet en besmetten ze zo het bekertje of het ijs", aldus het laboratorium in hun rapport.

De producten worden bovendien allemaal te warm verkocht, wat de verspreiding van de bacteriën extra verhoogt. Zo was de mojito, hoewel die met ijs wordt geserveerd, enkele minuten na aankoop 15,6 graden. Normaal gezien moet een cocktail voor de veiligheid op een temperatuur van 3 tot 4 graden worden geserveerd.

De warme broodjes werden daarentegen met 29 graden verkocht, terwijl ze ofwel veel kouder - 8 graden - of vers en veel warmer - 70 - graden verkocht zouden moeten worden.

Toch maar even twee keer nadenken wanneer je de volgende keer dorst of honger krijgt op het strand.

Volledig scherm
De stranden van Barcelona ontvangen op een zonnige dag duizenden zonaanbidders. © EPA
Volledig scherm
Een strandverkoper op de achtergrond. © reuters