Diepgeraakte Jacinda Ardern verbindt de wereld

De jonge Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (37) wordt geprezen voor de manier waarop ze reageert op de extreemrechtse aanslag in Christchurch.

,,Ik kan je niet uitleggen hoe diep dit zit: een familie die hierheen kwam om veilig te zijn en die hier veilig had moeten zijn.” Premier Jacinda Ardern was gisteren voor de tweede keer sinds de racistische aanslag op de moskee in Christchurch. In die stad hadden de eerste van vijftig begrafenissen plaats in het bijzijn van nabestaanden uit Pakistan, India, Turkije, Somalië, Turkije, Afghanistan en Bangladesh. Het jongste slachtoffer was pas 3 jaar, een zoontje van Somalische vluchtelingen.

In haar eerste interview sinds de terreuraanslag, met de BBC, liet ze nog eens duidelijk merken hoezeer ze zich verantwoordelijk voelt voor alle burgers. Geen leeg ‘We bidden voor jullie’, maar oprechte betrokkenheid in termen van ‘Zij zijn wij’ en vastberaden om te verbinden. ,,Toon liefde en sympathie voor alle moslimgemeenschappen’’, antwoordde ze bijna belerend op een tweet van medeleven van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze deelde diens mening niet dat er geen toename was van extreemrechts terrorisme.

Volledig scherm
© AP

Openheid

Volledig scherm
Begrafenis van Haji Mohammed Daoud Nabi, een van de slachtoffers van de aanslag op een moskee in Christchurch. © AFP
Quote

Toon liefde en sympathie voor alle moslimge­meen­schap­pen

Jacinda Ardern

Ardern omhelsde zoals veel landgenoten na de schok ‘onze moslimgemeenschap’. In haar indrukwekkende toespraak voor het Nieuw-Zeelandse parlement refereerde ze aan de oude man die nietsvermoedend de deur van de moskee had geopend voor de massamoordenaar - wiens naam de premier nooit meer wil uitspreken. ,,Hallo broeder, kom binnen’’, zei de oude man. Volgens Ardern illustratief voor de openheid en zorgzaamheid van de moslimgemeenschap in Christchurch.

De jonge premier maakte daarmee wereldwijd indruk. In de Arabische wereld werd haar omarming (letterlijk en met hoofddoek op) van de slachtoffers gewaardeerd. Behalve van Islamitische Staat werden weinig oproepen tot wraak gehoord. Bernice King, de dochter van Martin Luther King, schreef op Twitter: ,,Ardern toont het eerlijke, mensgerichte leiderschap dat de wereld nodig heeft om uit de huidige chaos te raken.’’

Ze heeft de Canadese premier Justin Trudeau - die na politiek gekonkel wat bewonderaars is kwijtgeraakt – onttroond als icoon van politieke frisheid, klinkt het in de media. Bij haar aantreden in 2017 werd Ardern ook begroet als een verademing in de nationale politiek. Ze was de jongste premier in 150 jaar. Commentatoren beschreven het enthousiasme onder jongeren als ‘Jacindamania’.

Dat ze ook nog eens zwanger was en de eerste premier sinds tijden die tussen het landsbestuur door een kind baarde, maakte haar tot heldin van de werkende vrouwen. Ardern beviel gewoon in een openbaar ziekenhuis (niet in een privékliniek), ze nam als elke vrouw zes weken zwangerschapsverlof, nam haar de baby mee naar de Algemene Vergadering van de VN in New York. De dagelijkse zorg droeg ze over aan haar partner, Clarke Gayford, die presentator is van een programma over sportvissen op de Nieuw-Zeelandse buis. Ook typisch Ardern: alle cadeautjes die ze kreeg voor de baby werden teruggestuurd als ze van bedrijven kwamen. Een groep breiende landgenoten begon onder de hashtag KnitforJacinda (Brei voor Jacinda) babykleertjes te maken voor baby’s van armlastige gezinnen.

Charisma

Er werd even getwijfeld aan Arderns charisma. Ze zou niet meedogenloos genoeg omgaan met politieke tegenstanders. Problemen zoals de woningnood (een deel van de huizen is onbetaalbaar geworden door Chinese investeerders), de financiering van de zorg en het compenseren van Maori’s (de lang gediscrimineerde oorspronkelijke bewoners) bleken moeilijk te tackelen. Ardern gaat dat alles niet uit de weg maar probeert te polderen, liefst op zijn Nederlands met belangengroepen. ,,Ze praat met degenen die direct de gevolgen van een verandering in beleid zouden ondervinden. Het is lang geleden dat we zoiets hebben meegemaakt’’, zei Jennifer Curtin, professor openbaar beleid aan de universiteit van Auckland tegen de Britse krant The Guardian.

Volledig scherm
Jacinda Ardern © Getty Images

Politieke tegenstanders moesten wel wennen aan de nieuwe ‘vriendelijke’ vorm van leiderschap. Daarbij communiceert ze snel en duidelijk. Meteen deelde ze alle beschikbare informatie over de aanslag met haar landgenoten. Een Australische politicus die moslimmigranten associeerde met geweld, kreeg de volle laag. Ook ontnam ze de racistische schutter op indrukwekkende wijze de aandacht voor zijn misdaad. ,,Ik zal zijn naam nooit uitspreken. Hij zocht roem, hij krijgt vergetelheid’’, zei ze. Ze heeft ook al aangekondigd het wapenbezit aan te pakken. En de kosten van de begrafenissen worden, zo heeft Ardern besloten, door de staat betaald.

Bekijk hier de gebeurtenissen in Christchurch nog eens terug: