Volledig scherm
De ezels lopen zware rugletsels op door te zware toeristen. © Facebook 'Help The Santorini Donkeys'

Dierenmishandeling op Santorini: ezels breken rug door te zware toeristen

Op het Griekse eiland Santorini luiden dierenorganisaties en lokale boeren de alarmbel. Zij klagen dat de lastdieren vaak ernstige wonden hebben aan de ruggengraat. Zwaarlijvige toeristen die ritjes op de ezels maken, zouden hiervan de oorzaak zijn.

Het pittoreske eiland Santorini, met z'n gezellige doolhof van steile straatjes en trapjes, trekt jaarlijks heel wat toeristen. Zij laten zich graag op de hellingen en steile trapjes vervoeren op de rug van de lastdieren. Daardoor lijden de ezels aan ernstige rugproblemen zoals een ingezakte of gebroken ruggengraat. Ook zitverwondingen komen vaak voor bij de ezels.

De lokale boeren pleiten al geruime tijd voor een verplichte weging van toeristen. Een ezel zou maximum 51 kilo kunnen dragen, maar in realiteit sleuren de dieren vaak heel wat meer kilo's mee. Actiegroep ’Help the Santorini Donkeys’ gaat nog een stapje verder en vindt dat de ezels niet meer dan twintig procent van hun eigen gewicht mogen dragen.

De actiegroep richt zich op Facebook dan ook op toeristen die de klim omhoog niet kunnen maken in de brandende zon. Ze manen toeristen aan om de ezels niet te berijden.

Volledig scherm
De zwaargeladen ezels moeten de steile steegjes van Santorini dagelijks trotseren. © Getty

Erbarmelijke omstandigheden

Nadat de ezels de toeristen naar hun bestemming hebben gebracht, moeten ze daarna nog eens allerlei vracht vervoeren in de smalle steegjes. Bovendien staan de ezels de hele dag in de brandende zon en krijgen ze te weinig water, waardoor ze vaak door de knieën gaan. 

De actiegroep voegt daaraan toe dat oude ezels aan hun lot worden overgelaten op het eiland. Sommigen zouden zelfs zomaar van een klif worden geduwd. Omdat lokale ezelhandelaren vrezen voor sancties, proberen ze de lastdieren te kruisen met sterkere en grotere ezels die meer gewicht kunnen dragen. Op die manier zouden ze eventuele straffen kunnen ontlopen. 

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.