Volledig scherm
De kronen en de 'rijksappel' die zijn ontvreemd uit de kathedraal van Strängnäs. © Politie Zweden

Dieven in motorboot stelen eeuwenoude Zweedse ‘kroonjuwelen’

Dieven zijn in Zweden aan de haal gegaan met de begrafeniskronen van de oude Zweedse koning Karl IV en zijn vrouw koningin Kristina, die beiden aan het begin van de zeventiende eeuw stierven. De gouden kronen en een ornament dat bekend staat als de ‘riksapple’ (rijksappel) werden ontvreemd uit de oude kathedraal van Strängnäs, ten westen van Stockholm, waar ze in een glazen kist lagen uitgestald.

Getuigen hebben twee mannen in een motorboot die net onder de kathedraal was aangemeerd zien wegvaren. Nadat duidelijk werd wat de dieven precies hadden meegenomen, werd een grootschalige jacht ingezet op de dieven. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Ondanks de grootschalige klopjacht is er nog geen spoor van de mannen of hun buit. De motorboot werd leeg teruggevonden. De politie gaat ervanuit dat de mannen via een vluchtauto naar het westen zijn gereden of juist naar het oosten, terug naar Stockholm. 

Lees verder onder de tweet...

Onschatbare waarde

Volgens politiewoordvoerder Thomas Agnevik zijn de verloren objecten 'van onschatbare waarde van nationaal belang'. Ze zijn vooral van grote historische waarde, er hangt niet echt een prijskaartje aan.

De Zweedse politie heeft Interpol ingeschakeld voor de opsporing van de gestolen begrafenisregalia. Door het melden van de juwelenroof aan Interpol hopen de Zweden internationale verkoop te bemoeilijken.

Volgens Zweedse media moeten de dieven de roof goed hebben voorbereid. De twee kostbare kronen en de rijksappel lagen achter slot en grendel.

Opgegraven

De gestolen regalia uit 1611 behoren niet als zodanig tot de Zweedse kroonjuwelen. Die liggen achter slot en grendel in de schatkamer van het Koninklijk Paleis in Stockholm. Maar in de zeventiende eeuw en daarvoor was het gebruik om overleden vorsten symbolen van hun waardigheid mee te geven in het graf. De kronen van Karl IX en Kristina en de rijksappel zijn speciaal voor dat doel gemaakt. 

Ze werden later opnieuw opgegraven om tentoon te stellen. Ten tijde van de diefstal was de kathedraal open voor bezoekers en was er personeel aanwezig. Niemand zou gewond geraakt zijn bij de overval, toch werd de kathedraal gisteren de rest van de dag gesloten.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma
    Update

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde op dezelfde dag als de afscheidsceremonie van zijn overleden oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.