Annegret Kramp-Karrenbauer (l) won de strijd om het CDU-partijvoorzitterschap in 2018 van voormalig fractievoorzitter Friedrich Merz (rechtsboven) en Gezondheidsminister Jens Spahn, maar moet komende week sollicitatiegesprekken met hen voeren. Beide mannen worden getipt als haar opvolger, net als Armin Laschet, deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen.
Volledig scherm
PREMIUM
Annegret Kramp-Karrenbauer (l) won de strijd om het CDU-partijvoorzitterschap in 2018 van voormalig fractievoorzitter Friedrich Merz (rechtsboven) en Gezondheidsminister Jens Spahn, maar moet komende week sollicitatiegesprekken met hen voeren. Beide mannen worden getipt als haar opvolger, net als Armin Laschet, deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen. © AFP

Dikke politieke crisis in Duitsland: ‘Merkel kan ambtstermijn onmogelijk uitzitten’

Iets meer dan dertig jaar na de val van de Muur beleeft Duitsland een politieke crisis zonder weerga waarbij het oosten en westen van het land opnieuw tegenover elkaar staan. Dit vanwege de taboedoorbrekende samenwerking met de radicaal-rechtse AfD (Alternative für Deutschland) in de deelstaat Thüringen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? We vragen het twee Duitslandkenners. 

Vóór die terugblik kijken we eerst even vooruit, want Duitsland wacht een spannende week. De vrouwelijke leider van de CDU, de grootste partij, gaat namelijk sollicitatiegesprekken voeren met drie mogelijke opvolgers. Partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer kondigde vorige week haar vertrek aan naar aanleiding van de Thüringen-crisis. Ze verklaarde tevens geen bondskanselier meer te willen worden. Dat maakt haar gesprekken met de drie kroonprinsen uiterst spannend, want een van hen wordt ook de beoogde opvolger van Angela Merkel.