Volledig scherm
Een van de dikke tijgers in de dierentuin in Harbin, China ©

Dikke tijgers baren opzien in Chinese dierentuin

Op het eerste gezicht zien deze gezette Siberische tijgers er koddig, knuffelbaar en misschien zelfs lachwekkend uit. Maar is dat hoge lichaamsgewicht wel gezond? De Chinese dierentuin in Harbin, waar de tijgers wonen, meent van wel. Experts op het gebied van dierenwelzijn denken daar heel anders over. 

Volledig scherm
De tijgers zijn soms zo dik dat ze nauwelijks overeind kunnen komen. ©

De corpulente tijgers verblijven in het Siberian Tiger Park in Harbin, in het noordoosten van China. ,,De tijgers eten zoveel om zich te beschermen tegen de kou", vertelt een woordvoerder van de dierentuin aan het Britse Metro. ,,Zodra het lente wordt, zijn ze weer op hun normale gewicht." Maar in het wild komen zulke dikke tijgers nooit voor, waardoor het gewicht van de dieren erg opmerkelijk is. 

,,Dit is écht niet iets om over te lachen", vertelt een woordvoerder van The International Fund for Animal Welfare aan het Britse Metro. ,,Dieren in gevangenschap krijgen bijna geen lichaamsbeweging. Hun dieet moet daarop worden aangepast. Deze dieren hebben heel veel overgewicht en zijn zeer ongezond. Het is pure dierenmishandeling." Volgens de dierenbescherming horen Siberische tijgers slank en atletisch te zijn, ook in de winter. 

Volledig scherm
Gezonde Siberische tijgers die in China in het wild leven, zien er een stuk anders uit. © EPA

Kippen en geiten

Het is niet de eerste keer dat het Siberian Tiger Park onder vuur komt te liggen. De Chinese dierentuin, die als sinds 1996 bestaat, zou het niet zo nauw nemen met de gezondheid van de dieren. In het park zouden leeuwen, tijgers en ligers (een kruising tussen een leeuw en tijger) leven.  De grotendeels Chinese bezoekers zouden tegen betaling (levende) kippen en geiten aan de dieren mogen voeren. Een voor de hand liggende oorzaak van het hoge lichaamsgewicht. 

Volledig scherm
Volgens de Australische site News.com zouden de tijgers worden gepest met eten waar ze nét niet bij kunnen. ©

Ook zouden de tijgers worden 'gepest' met stukken vlees waar ze nét niet bij kunnen. De Australische site News.com schreef eerder al een vernietigend artikel over de misstanden in de dierentuin. ,,Het sadistisch voeren van dieren ten behoeve van toerisme moet écht gestopt worden", meent de schrijver. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.