Volledig scherm
Dirigent Valery Gergiev © epa

Dirigent Gergiev 'Held van de Arbeid'

Rusland heeft de bekende dirigent Valery Gergiev woensdag geëerd als Held van de Arbeid. President Vladimir Poetin onderscheidde de vroegere chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPO) samen met vier anderen tijdens een ceremonie in Sint Petersburg.

De onderscheiding uit de communistische tijd werd jarenlang niet uitgereikt. Poetin besloot onlangs de prijs nieuw leven in te blazen, tot ergernis van zijn tegenstanders die stellen dat hij de staat steeds meer naar communistisch voorbeeld probeert in te richten.

Valery Gergiev was tussen 1995 en 2008 chefdirigent van het RPO. Het naar hem vernoemde Gergiev Festival in Rotterdam kent in september zijn achttiende editie.

  1. Toeschouwer gearresteerd voor maken van apengebaren naar United-speler Fred

    Toeschou­wer gearres­teerd voor maken van apengeba­ren naar Uni­ted-spe­ler Fred

    De derby tussen de twee voetbalgrootmachten uit Manchester werd gisteravond ontsierd door racisme. Tijdens de wedstrijd Manchester City-Manchester United (1-2) maakte een toeschouwer apengebaren in de richting van United-speler Fred. Ook werden er aanstekers en munten richting Fred en zijn teamgenoot Jesse Lingard gegooid. Inmiddels is de 41-jarige man gearresteerd door de politie op verdenking van racistisch gedrag.