Volledig scherm
© thinkstock

Discrimineren homo's legaal in Mississippi dankzij nieuwe wet

In de Amerikaanse staat Mississippi mogen bedrijven voortaan weigeren om homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te helpen als de geloofsovertuiging van de eigenaars dat afkeurt. Gouverneur Phil Bryant ondertekende dinsdag een wetsvoorstel hierover, meldt persbureau AP.

Quote

Dit is een verdrieti­ge dag voor de staat Mississip­pi

American Civil Liberties Union

De omstreden nieuwe wet moet mensen beschermen die er op basis van hun religie van overtuigd zijn dat het huwelijk alleen voor mannen en vrouwen bedoeld is en dat het aangeboren, lichamelijke geslacht het enige is dat telt.

Tegenstanders zijn bang dat de wet verregaande gevolgen heeft. Zo kan het voor homoseksuelen onmogelijk worden om te trouwen, te adopteren, werk te vinden of onderdak te krijgen in een daklozenopvang. Het is zeker dat werkgevers en bedrijfseigenaren eisen mogen stellen als het gaat om de kleding van werknemers en het gebruik van mannen- of vrouwentoiletten.

Aanval
Terwijl sommige religieuze instellingen de invoering juichend verwelkomen, maken verschillende belangengroepen zich zorgen. ,,Dit is een verdrietige dag voor de staat Mississippi en voor de duizenden inwoners die vanaf nu bijvoorbeeld geen zorg meer krijgen om wie ze zijn'', aldus de American Civil Liberties Union.

,,Deze wet gaat in tegen de Amerikaanse basisprincipes van eerlijkheid, gerechtigheid en gelijkheid (...) en is een aanval op de burgers in deze staat.''

Mississippi is overigens niet de enige staat waar soortgelijke wetgeving bestaat. Zo mogen trangenders in North Carolina voortaan alleen nog naar de toiletten die passen bij hun geboortegeslacht.