Dit is de nieuwe hoogste wolkenkrabber van Europa

VIDEODe Federatietoren in Moskou is de titel van hoogste wolkenkrabber van Europa kwijt. Die eer is vanaf nu voor het Lakhta Center in Sint-Petersburg. Met 462 meter is de toren tevens de dertiende hoogste wolkenkrabber ter wereld.

De hoogste wolkenkrabber ter wereld blijft natuurlijk de Burj Khalifa in Dubai, die 828 meter boven de grond uittorent. Maar het 87 verdiepingen tellende Lakhta Center in Sint-Petersburg is ook geen kleintje: 462 meter, goed voor een nieuw Europees record. De vorige hoogste toren van Europa was namelijk ‘maar’ 374 meter hoog.

.
Volledig scherm
. © Lakhta Center
.
Volledig scherm
. © Lakhta Center

In 2019 wordt de laatste hand gelegd aan het Lakhta Center, waarna de Russische energiereus Gazprom er zijn hoofdkwartier in zal installeren. Het bedrijf had de plannen voor de toren al klaar in 2006, maar door protest van buurtbewoners werd de bouw telkens weer uitgesteld.

Vlam

De wolkenkrabber draait 90 graden vanaf de grond naar de top, waardoor de toren een beetje op een vlam lijkt. Dat was ook de bedoeling van architect Philip Nikandrov, die het gebouw heeft ontworpen. De vlam is ook terug te vinden in het logo van Gazprom.

Het Lakhta Center lijkt een beetje op een vlam, die ook in het logo van Gazprom zit vervat.
Volledig scherm
Het Lakhta Center lijkt een beetje op een vlam, die ook in het logo van Gazprom zit vervat. © Lakhta Center
Zo zal het Lakhta Center er van binnen uitzien.
Volledig scherm
Zo zal het Lakhta Center er van binnen uitzien. © Lakhta Center
.
Volledig scherm
. © Lakhta Center
.
Volledig scherm
. © Lakhta Center

Een nieuwe uitdaging voor de Fransman Alain Robert? Hij klom dit jaar in een 189 meter hoge wolkenkrabber opgeklommen in het Parijse zakendistrict La Défense. Bekijk hieronder de beelden: