Dit is waarom een 16-jarige sterft aan corona en een 89-jarige het virus overleeft

De Franse Julie was zestien en helemaal gezond, tot het coronavirus haar trof. Ondertussen overleven sommige tachtigers en zelfs enkele negentigers het virus wel. Waarom sterft een 16-jarige aan corona en overleeft een 89-jarige? Bruce Poppe, professor Menselijke Genetica aan de UGent, verklaart.

De Franse Julie was zestien en helemaal gezond, tot het coronavirus haar trof: de tiener overleefde het niet. De Britse Cloë was eenentwintig en even gezond als Julie, toch stierf ook zij aan corona. Brusselaar Giancarlo was veertig en bijzonder sportief: ook hij bezweek aan corona. 

Het virus blijkt, in tegenstelling tot de aanvankelijke aanname dat het enkel levensbedreigend was voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid, onverbiddelijk voor alle leeftijdsgroepen. En tegelijk: volgens steekproeven in het UZ Brussel zou inmiddels tien procent van de bevolking besmet zijn. 

Dat betekent dus dat er àndere redenen zijn dan alleen maar leeftijd en onderliggende aandoeningen waarom sommige mensen zwaar ziek worden en zelfs sterven en anderen er met een kuchje en een koortsige nacht vanaf komen. 

ZIE OOK: Nieuwe data over Nederlandse coronapatiënten: ook (op het oog) gezonde mensen worden getroffen

Immuunsysteem overreageert

,,We kennen nog veel te weinig van het virus om precies te weten waarom de ene ziek wordt en de andere niet. Maar het is gelijkwaardig met wat we bij andere infecties zien: het antwoord van het immuunsysteem kan van patiënt tot patiënt sterk verschillen en bepaalt op die manier het verloop van de ziekte. Soms kan het immuunsysteem zelfs overreageren: ook dat kan bijzonder schadelijk en zelfs levensbedreigend zijn”, zegt professor Bruce Poppe. Hij is hoofddocent Menselijke Genetica aan de UGent en en coördinator van het multidisciplinair team dat zich in het UZ Gent over zeldzame ziekten buigt.

Poppe verwijst naar de Ramp van Lübeck. In 1930 kregen 251 pasgeboren baby’s in het ziekenhuis een vaccin tegen tuberculose, maar het vaccin was besmet met echte tuberculose bacteriën: 77 kinderen stierven, 127 werden ziek en genazen, maar 47 van hen kregen helemaal geen symptomen. 

,,Dat leerde ons dat mensen allemaal anders kunnen reageren op een infectie. Dat stelden onderzoekers later ook vast bij HIV: sommige mensen waren vatbaar, terwijl anderen quasi resistent waren. Een virus als HIV gebruikt eiwitten van de gastheer om in cellen binnen te dringen. Het is gebleken bij HIV dat bij mensen die minder makkelijk besmettelijk werden een bepaald eiwit minder aanwezig was.”

Vatbaarheid vaststellen

Op termijn zou het dus mogelijk moeten zijn om in een genetisch profiel de vatbaarheid voor het coronavirus vast te stellen, meent professor Poppe. ,,Nu is het moeilijk om de evolutie van een besmette patiënt vast te stellen. Wie zal weinig klachten ondervinden? Wie zou op intensive care kunnen terecht komen? Genetisch onderzoek zou hierin inzicht kunnen bieden. Maar zover zijn we dus nog niet, voor alle duidelijkheid.”

Julie
Volledig scherm
Julie © Privéfoto

Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:

 1. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.
 2. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.