Volledig scherm
De X-51 WaveRider wordt uit een conventionele bommenwerper gedropt en haalt ruim vijf keer de geluidssnelheid. Impressie van het toestel. © Boeing

Dit vliegtuig is vijf keer zo snel als het geluid

De Amerikaanse luchtmacht bouwt samen met Boeing een ultrasnel wapen dat vijf keer de geluidssnelheid zal kunnen halen. Daarmee kan het ding in een uur de Atlantische Oceaan oversteken, ware het niet dat hij momenteel nog maar een bereik heeft van 740 kilometer. De X-51 Wave Rider wordt ingezet als wapen en werkt zoals een raket.

De X-51, ontwikkeld door Boeing, wordt uit een traditionele bommenwerper gedropt. Er zijn al een paar succesvolle tests mee uitgevoerd. Het vliegtuig krijgt een kickstart van een raketbooster die het toestel naar een snelheid van Mach 4.5 (4.5 maal de geluidssnelheid, ongeveer 5.500 km/uur) stuurt. Daarna wordt de raket gedropt en gaat de X-51 op eigen kracht naar Mach 5.1. 

Wapen
,,Wij zijn de Air Force. Wat we willen doen met deze technologie? Hem als wapen inzetten, natuurlijk", verklaarde Ryan Helbach van het onderzoekscentrum van de Amerikaanse luchtmacht tegenover Military.com. De Amerikaanse autoriteiten verwachten dat China en andere landen aan soortgelijke technologie werken.

Het toestel is voor het eerst getest in 2013. Toen haalde het een snelheid van 6.430 km per uur op een hoogte van ruim 18 kilometer. Het kwam toen zonder brandstof te zitten en stortte neer in zee.