Dit weten we tot nu toe over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn op Paaszondag acht aanslagen gepleegd bij kerken en hotels. Daarbij vielen zeker 321 doden en raakten meer dan 500 mensen gewond, aldus een politiewoordvoerder maandagochtend. Onder de 39 buitenlandse doden zijn drie Nederlanders, twee vrouwen en een kind. Er zijn inmiddels veertig verdachten opgepakt, onder wie mogelijk een Syriër. 

Waar vonden de aanslagen plaats?

In  Colombo waren zondag rond 9.30 uur explosies bij de St. Antonykerk en vier hotels: het Kingsbury-hotel, het Shangri-La Hotel, het  Cinnamon Grand en hotel Tropical Inn vlakbij dierentuin Colombo Zoo. Het gaat om hotels die populair zijn bij toeristen. Ook de St. Sebastiankerk in Katuwapitiya, ten noorden van Colombo, en de Zionskerk in Batticaloa aan de oostkust zijn getroffen. 

Een achtste explosie vond een aantal uren later plaats in Dematagoda, een buitenwijk van Colombo. De zender Newsfirst meldt op gezag van de politie dat het in Dematogoda gaat om een zelfmoordaanslag in een wooncomplex. Er zouden drie agenten om het leven zijn gekomen.  

Volledig scherm
De locaties van de aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka. © ANP Graphics

Hoe zit het met de Nederlanders in Sri Lanka?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er drie Nederlanders zijn onder de dodelijke slachtoffers. Het ministerie staat in contact met de familie. Het ene Nederlandse slachtoffer is een vrouw die in het buitenland woonde: het gaat om de 54-jarige Monique. Ze overleed bij de aanslag in het 5-sterrenhotel Cinnamon Grand Central in Colombo, meldt Buitenlandse Zaken. Een van haar zoons raakte gewond. Ook een moeder (48) en dochter (12) kwamen om in het geweld. De identiteiten van de andere buitenlandse slachtoffers evenmin. Ze komen uit uit Groot-Brittannië, Amerika, Australië, India, Turkije, China, Denemarken, Zwitserland, Spanje en Portugal.

De reisorganisaties Thomas Cook, TUI en Kras melden dat er geen Nederlanders die via hen hebben geboekt betrokken zijn bij de aanslagen op Sri Lanka. Het Rode Kruis heeft inmiddels de website ikbenveilig.nl geopend. Op deze site hadden zich rond 16.30 uur 563 mensen geregistreerd. Er waren 169 matches: mensen die elkaar op de site hebben gevonden en zo konden laten weten dat ze in orde zijn. 

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka gewijzigd. Voor het hele land gelden veiligheidsrisico’s. Voor heel Sri Lanka is naar aanleiding van de aanslagen een avondklok afgekondigd van 6 uur in de avond tot 6 uur in de ochtend. Dat betekent dat men in die tijd niet op straat mag zijn. Ook zijn netwerken voor telefoon, gsm en internet overbelast en werken niet goed of helemaal niet. Buitenlandse Zaken waarschuwt landgenoten rekening te houden met extra veiligheidsmaatregelen. Het vliegveld is open, maar je moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn.

Nederlanders in het land werden eerder vandaag opgeroepen aan familie te laten weten waar ze zijn. Voor hulp kan contact worden opgenomen met de ambassade via dit telefoonnummer: +31 247 247 247.

Onder de dodelijke slachtoffers zitten in ieder geval 31 buitenlanders uit twaalf verschillende landen. Daaronder zijn mensen uit Groot-Brittannië, Amerika, Australië, Japan, India, Turkije, China, Denemarken, Zwitserland en Portugal. Ook gaat het bij 45 van de 310 doden om kinderen.

Volledig scherm
Diep verdriet bij familie van een van de slachtoffers van de aanslagen. © REUTERS

Wie pleegden de aanslagen?

De Sri Lankaanse politie heeft inmiddels veertig arrestaties verricht. Onder de arrestanten zit mogelijk een Syriër. Tien verdachten zijn overgedragen aan de dienst voor crimineel onderzoek (CID). Via media lekten twee mogelijke namen van zelfmoordterroristen bekend. Zahran Hashim zou degene zijn geweest die zich opblies bij het Shangri La Hotel in Colombo. Een andere zelfmoordenaar zou Abu Mohamed zijn, hij blies zich op bij één van de drie kerken. 

Zeker zeven zelfmoordterroristen pleegden de bomaanslagen. De daders lijken zich te hebben gericht op katholieken, rijken en toeristen. De aanslagen in de kerken werden gepleegd toen de paasmissen bezig waren. Het lijkt erop dat de operatie goed is voorbereid.  Politiechef Pujuth Jayasundara zou op 11 april hebben gewaarschuwd in een bericht dat naar alle politieafdelingen in het land ging dat zelfmoordenaars een aanslag wilden gaan plegen. Het zou gaan om leden van de National Thowheeth Jama’ath (NTJ), een groep radicale moslims ,,Een buitenlandse veiligheidsdienst heeft gezegd dat de National Thowheeth Jama’ath een plan heeft zelfmoordaanslagen uit te voeren op prominente kerken in Colombo’’, luidde het bericht. De NTJ is een groepering die vorig jaar verantwoordelijk werd gehouden voor de vernieling van boeddhistische beelden. 

Minister van Defensie Ruwan Wijewardene sprak tijdens een persconferentie van een terreurdaad waarvoor ‘extremistische groeperingen’ verantwoordelijk zijn. Een andere groepering die in verband wordt gebracht met de aanslagen is Jamaat-ul-Mujahideen India (JMI). Ook zou er hulp vanuit het buitenland zijn gekomen. Islamitische Staat eiste vandaag dan ook de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op via het eigen persbureau Amaq, maar zonder daarvoor bewijzen te leveren.

In een andere persconferentie heeft ook de Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe ook opgeroepen tot kalmte, nadat de bisschop van Colombo dat al gedaan had. Hij ging ook in op mogelijke eerdere informatie over een aanslag. De premier zei dat die informatie in ieder geval niet met hem is gedeeld en dat het een van de dingen is die onderzocht moeten worden. 

Volledig scherm
Gtote ravage na de explosie in een van de hotels in de hoofdstad Colombo. © REUTERS
Volledig scherm
Beeld van de heilige Maria. © REUTERS