Volledig scherm
De Aquarius is met 629 opvarenden aan boord overbezet. © EPA

Dobberende migranten met andere schepen naar Valencia

updateEen deel van de ruim 600 migranten aan boord van reddingsschip Aquarius wordt overgeheveld naar Italiaanse marineschepen. De boten zetten koers naar Valencia. ,,Dat is nog minstens drie dagen varen. En de mensen zijn al aan het einde van hun latijn.'' 

Artsen zonder Grenzen, de eigenaar van het reddingsschip, baalt stevig van de situatie. ,,Wij hadden naar de dichtstbijzijnde haven willen gaan. Mallorca, dat veel dichterbij ligt dan Valencia, was een betere optie geweest. Maar het reddingsoperatiecentrum in Rome heeft ons opgedragen koers te zetten naar Valencia'', zegt een woordvoerder van de hulporganisatie.

229 mensen blijven aan boord van de Aquarius, zo'n 400 mensen zijn naar de Italiaanse schepen overgezet. Artsen zonder Grenzen maakt zich zorgen over de lange reis. ,,Mensen zijn uitgeput en in paniek. Het is geen overwinning om wanhopige mensen die op zee gered zijn nog dagenlang aan boord te houden.'' 

De Aquarius dobbert sinds zaterdag in internationale wateren tussen Italië en Malta. Beide landen verbieden het reddingsschip aan te meren. Aan boord waren 629 migranten uit Afrika, onder wie elf kinderen, zes zwangere vrouwen en 123 alleenreizende minderjarigen. De vluchtelingen, die dit weekend voor de kust van Libië zijn gered, zijn wel welkom in Spanje. 

Te gevaarlijk

Vanochtend is het reddingsschip bevoorraad door de Italiaanse hulpdiensten. De bemanning van de Aquarius achtte het gisteravond nog te gevaarlijk om naar Valencia te varen. Dat lieten kapitein Oleksandr Kuzmichov en hoofdcoördinator van SOS Méditerranée Nicola Stalla weten.

,,Spanje bereiken kost meerdere dagen. Met 629 mensen aan boord en slechter wordend weer kan de situatie kritiek worden", liet SOS Méditerranée weten. Stalla: ,,In de huidige omstandigheden kunnen we niet naar Spanje omdat we dan de boot, de bemanning en de geredde mensen in gevaar brengen."

,,Het zou beter zijn als de mensen bij de dichtstbijzijnde haven kunnen uitstappen'', aldus Artsen zonder Grenzen. ,,Dan kunnen ze over land verder reizen naar Spanje of een ander veilig land voor verdere zorg en de asielprocedure.''

MSF Sea on Twitter

The #Aquarius is now receiving supplies, coordinated by #Italian Rescue authorities. The intention of the Italian MRCC is to transfer some people from the #Aquarius to Italian ships & head to #Valencia, #Spain together. #MSF calls for people's safety to come before politics.

  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.