Volledig scherm
Beeld uit 2011 van Vladimir Poetin en zijn dochter Maria. © Videostill

'Dochter Poetin woont niet meer in Voorschoten'

Volgens jagende Britse tabloids zou Maria Poetina, de 29-jarige dochter van de Russische president, Nederland zijn ontvlucht na de ramp met vlucht MH17. De Daily Mirror beweert dat  Poetina en haar Nederlandse vriend Jorrit Faassen (33)  niet meer in Voorschoten zijn gezien sinds vorige week donderdag, de dag dat vlucht MH17 is neergestort in het Oosten van Oekraïne. Anderen beweren dat het peperdure penthouse al veel langer niet meer door het stel wordt bewoond.

De oudste dochter van Poetin woonde sinds twee jaar met haar Nederlandse vriend Jorrit Faassen (33), die van 2007 tot 2010 in Rusland, onder andere bij Gazprom, werkzaam was, in de luxueuze woning. Na het drama met het vliegtuig van Malaysia Airlines is er in Nederland enige commotie ontstaan over het verblijf van Maria in het land.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum stelde op Radio 1 zelfs voor om de dochter van Poetin het land uit te zetten. Achteraf kwam hij op die uitspraak terug omdat hij het ironisch bedoeld zou hebben. Toen daarna ook het adres van de verblijfplaats van Maria en haar vriend uitlekte, was het hek van de dam. Er gingen stemmen op om te demonstreren bij het appartementencomplex van het paar.

Onrust
'Ze kwam hier vorig jaar wonen en dat is lange tijd stilgehouden. Maar zodra bekend werd wie ze was, ontstond er onrust. En nu is dit gebeurd. Ze is natuurlijk niet verantwoordelijk voor haar vaders daden; we willen hier geen demonstraties', zei een inwoner van Voorschoten.

In de wijk, die ironisch genoeg Krimwijk heet, is vooral angst dat bekend wordt dat het appartement van de dochter van Poetin is. 'Het is van hun, maar ze hebben het nooit echt betrokken', zegt de voorzitter van de VVE, Herman Kooreman. 'Ze zijn hier zeer zelden. Een enkele keer zie ik wel eens hun auto staan. Nee, na de vliegtuigramp heb ik ze niet meer gezien. Maar ik heb ze al maanden niet gezien.'

Volgens geruchten heeft Jorrit Faassen nog een ander appartement in Voorschoten, in het centrum van het dorp. Daar zegt één bewoonster dat dat klopt. Niemand wil er verder iets over zeggen, uit angst voor de Britse pers en eventuele acties gericht tegen Maria Poetin.

Social media
Ook op Twitter waren de commentaren niet mals. 'Het is tijd om te vertrekken B*TCH', klonk het onder meer. En ook: 'Heel handig dat Maria Poetin dichtbij Den Haag woont, niet ver van de plek waar het proces tegen haar vader zal plaatsvinden.'

Velen houden namelijk de Russische president verantwoordelijk voor het neerhalen van het vliegtuig omdat met zijn toestemming de BUK-raketten aan de rebellen in Oekraïne zouden geleverd zijn.

De huidige verblijfplaats van Maria Poetin is onbekend. Er zijn berichten dat het stel naar Moskou zou zijn vertrokken waar ze bescherming van Poetin genieten.