Dode bij enorme explosie in Spaanse fabriek, gigantische vuurbal gefilmd

VIDEOBij een gigantische explosie in een chemische fabriek in het Spaanse Tarragona is vanavond een dode gevallen. Ook wordt er nog een persoon vermist en zijn zes mensen gewond geraakt. Bij de explosie zijn mogelijk chemische stoffen vrijgekomen.

De dode is gevallen doordat een gebouw instortte na de ontploffing, melden lokale media. De ontploffing ontstond na een brand in de fabriek. Die brand is ondertussen geblust, zegt een brandweerwoordvoerder. Hoe de brand kon ontstaan, is nog niet bekend.

Op videobeelden is een grote brand te zien bij de fabriek. Mensen uit de omgeving wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden, al zijn vooralsnog geen giftige stoffen gemeten in de lucht. De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft al hulp toegezegd aan de Catalaanse autoriteiten.

Volledig scherm
Explosie in Tarragona © AP

Ramen en deuren gesloten

De explosie vond plaats bij het bedrijf Industrias Químicas de Óxido de Etileno (IQOXE), naar verluidt het enige bedrijf dat in Spanje ethyleenoxide produceert. Dat is een bepaald soort gas dat kanker kan veroorzaken. Het bedrijf heeft een productiecapaciteit van 140.000 ton per jaar.

Door de explosie ontstonden verschillende brandhaarden in andere installaties op de industriezone, aldus de Catalaanse krant La Vanguardia. De brandweer tracht eerst het vuur te blussen dat chemische opslagplaatsen bedreigt.

Levensgevaar

Als gevolg van de vlammenzee is het treinverkeer rondom Tarragona stilgelegd. Meer dan 300.000 inwoners in de buurt moeten binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden. De zes slachtoffers zijn met zware brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen verkeren in levensgevaar.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.