Dode en twaalf gewonden bij gasexplosies in drie steden VS

UPDATEBij tientallen explosies, veroorzaakt door het scheuren van een aardgasleiding, zijn in de Amerikaanse steden North Andover, Lawrence en Andover één dode en zeker 12 gewonden gevallen. Honderden inwoners van de plaatsen in de staat Massachusetts, nabij Boston, moesten hun woning verlaten. Veel huizen en gebouwen staan in brand.

Bewoners van de drie steden werd geadviseerd hun huizen direct te verlaten. Volgens politiechef Joseph Solomon staan in het gebied, waar zo'n 150 duizend mensen wonen, tussen de zestig en honderd huizen in brand. Veel van de panden zijn door de ontploffingen en het vuur totaal vernield. Zeker vijftig brandweerkorpsen zijn in de weer om het vuur te bestrijden.

Brandweerlieden uit de hele regio zijn opgeroepen om de gasbranden te blussen, ook als ze geen dienst hebben. Netbeheerders sluiten hele buurten af van gas en elektriciteit om meer brandhaarden te voorkomen. Bij brandweer en politie zijn zeker 70 meldingen van brand, explosies en het signaleren van een gaslucht binnengekomen. 

De politie in Lawrence zegt dat er in die stad drie mensen gewond zijn geraakt, een lokaal ziekenhuis meldt dertien gewonden, waaronder een brandweerman. Van de gewonden waren twee personen er ernstig aan toe. Een van hen is overgebracht naar een ziekenhuis in Boston en daar later overleden, meldt persbureau Reuters.

'Oorlogsgebied'

Het openbare leven in de steden ligt volledig stil. Inwoners laten op sociale media weten dat het een gekkenhuis is. Brandweermannen omschrijven de situatie als een oorlogsgebied. Op straat is het donker, door het uit voorzorg afsluiten van de elektriciteit. Door het grote aantal explosies en branden is volgens politiechef Soloman 'de lucht niet eens meer zien'. 

De politie rijdt rond en roept via luidsprekers op tot evacuatie. Vrijwel iedereen is het huis ontvlucht en het verkeer staat vast door vertrekkende bewoners. Treinen rijden niet meer en scholen en universiteiten in de regio blijven vandaag gesloten. Op video's zijn beelden te zien van brandende huizen en gasexplosies. Lokale media melden dat er vooralsnog geen aanleiding is de explosies te zien als terrorisme-gerelateerd. 

Volgens de burgemeester in Lawrence zijn de explosies waarschijnlijk ontstaan door een gaslek als gevolg van te hoge druk in de gasleidingen. Hij riep alle inwoners van zijn stad op om de gasleiding thuis af te sluiten, hun huis te verlaten en richting het noorden te gaan. Het gasbedrijf is inmiddels begonnen met het afsluiten van het gas in het leidingennetwerk. Of er op het moment van uitbreken aan de leiding werd gewerkt, is niet bekend.

Blussen bemoeilijkt

Het blus- en reddingswerk werd in de avonduren bemoeilijkt, door het ontbreken van elektriciteit. Naar verwachting duurt het bluswerk zeker tot vanochtend (lokale tijd). Brandweercommandant Michael Mansfield van Andover: ,,Deze gebeurtenis is nog niet over, dit gaat nog wel even door.'' Mansfield sprak van een 'overweldigde' situatie, waarbij brandweerlieden het ene huis na het andere moesten blussen.

Een bestuurder van de stad Andover heeft tijdens een persconferentie gezegd dat het lang kan gaan duren voordat mensen weer naar huis kunnen. De gouverneur van de staat Massachusetts zegt ervan uit te gaan dat er geen explosies meer plaats gaan vinden komende nacht, maar dat het nog lang kan duren voor de huizen weer veilig zijn.

Onder andere de tv-zender Fox 10 Phoenix doet via YouTube live verslag van de gebeurtenissen: https://youtu.be/umNs5BF3dpA.

Volledig scherm
Vlammen slaan uit een huis in Lawrence nabij Boston in de Amerikaanse staat Massachusetts. © AP
Volledig scherm
© AP