Het zwembad met eromheen de kamers van het Ibiza Rocks Hotel in San Antonio.
Volledig scherm
Het zwembad met eromheen de kamers van het Ibiza Rocks Hotel in San Antonio. © Ibiza Rocks Hotel

Dode en zwaargewonde tijdens 'balconing' op Ibiza

Een 25-jarige Britse toerist is gisteravond op Ibiza om het leven gekomen tijdens het zogenoemde balconing. Daarbij springen jongeren van het balkon van hun hotelkamer in het zwembad. Eerder op de dag raakte een andere jongere toerist zwaargewond tijdens het meedoen aan de levensgevaarlijke trend. Die bestaat sinds 2010 en eist elk jaar slachtoffers.

Het incident vond plaats in het Ibiza Rocks Hotel in de badplaats San Antonio. De twintiger, die onder invloed van drugs zou zijn geweest, sprong omstreeks tien voor elf van een balkon op de eerste verdieping naar beneden maar kwam verkeerd terecht en liep een hartstilstand op, zo meldt het Spaanse persbureau Europa Press. Hulpverleners probeerden het slachtoffer gedurende 40 minuten te reanimeren maar slaagden daar niet in. 

Het bewuste hotel richt zich vooral op Britse jongeren. Het probeert hen te lokken met prijzen van 8 pound (10 euro) per persoon per nacht, dagelijkse zwembadfeesten en de slogan 'verblijf daar waar het allemaal gebeurt', zo staat op de website

Tweede slachtoffer
Gistermorgen raakte een andere jonge toerist volgens het persagentschap zwaargewond tijdens een sprong van het balkon van zijn hotelkamer op de derde verdieping van hostal Mari in San Antonio. Hij werd met een gapende hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis.

Vorige maand kwamen op Mallorca twee Britse toeristen om het leven tijdens het balconing. Twee andere trendvolgers raakten zwaargewond. 

Waarschuwingscampagnes
De Spaanse overheid waarschuwt toeristen al jaren voor de risico's van de levengevaarlijke trend. Daarbij zouden jaarlijks gemiddeld zes slachtoffers vallen. De trend zou vooral populair zijn onder Britse jongeren die na een avondje stappen dronken terugkeren in het hotel en elkaar ophitsen om van het balkon in het zwembad te springen. 

De Britse regering zette in 2012 zelfs bekende Engelsen in om jongeren uit het Verenigd Koninkrijk ervan te overtuigen niet mee te doen aan balconing.

Schoonspringkampioen
De Britse consul op de Balearen, de eilandengroep waarvan Ibiza deel uitmaakt, betrok de Britse olympisch kampioen schoonspringen Tom Daley in een waarschuwingscampagne. 'Laat springen over aan professionals,' zo luidde de boodschap. De olympiër drukte de jeugd ook op het hart dat het zeer onverstandig is om te gaan zwemmen met drank of drugs in je lijf.

  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.