Volledig scherm
Het luxehotel Kobenzl werd omgevormd tot asielcentrum om de grote toestroom van migranten in Oostenrijk te helpen verwerken. © ORF

Dodelijke ziekte uitgebroken in Oostenrijkse azc

Doktoren hebben een dodelijke ziekte geconstateerd bij een Somalische vluchteling die verbleef in een Oostenrijks hotel. De aandoening wordt verspreid door luizen.

De patiënt had hevige pijnen en hoge koorts. Hij was ondergebracht in het exclusieve hotel Kobenzl in Salzburg. Door de grote toestroom van migranten werd dit omgevormd tot opvangcentrum.

De Somaliër werd op doktersadvies overgebracht naar de eerste hulp van een nabijgelegen ziekenhuis. Onderzoek wees uit dat hij lijdt aan een dodelijke ziekte die verspreid wordt door luizen. Als deze niet behandeld wordt, is er een risico van 40 procent dat de patiënt het niet haalt. Zelfs bij behandeling leidt het bij één op de twintig tot de dood.

Ontsmet
De kamer van de Somaliër is meteen ontsmet. Matrassen en andere spullen zijn vernietigd. Andere mensen die in het hotel verblijven, moeten hun kleren op hoge temperatuur wassen. Ze worden ook gecontroleerd op luizen. Hulpverleners moeten beschermende kleding dragen.

De autoriteiten in Salzburg zeggen dat ze sinds de grote toestroom van migranten ziektes hebben vastgesteld die in Europa waren uitgeroeid. Deze 'luizenziekte' baart hen ernstige zorgen.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.