Volledig scherm
Protestanten tegen de regering gisteren. © AFP

Doden bij protesten Malawi; president maant tot kalmte

UpdateZeker tien mensen zijn om het leven gekomen tijdens protesten tegen de president van Malawi. Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid in het Afrikaanse land vandaag. President Bingu wa Mutharika maande de bevolking tot kalmte.

Inwoners van de grote steden in Malawi gingen woensdag massaal de straat op om hun ongenoegen te uiten over staatshoofd Bingu wa Mutharika. De oproerpolitie trad hard op tegen de betogers, die ook werden belaagd door aanhangers van de president die onder meer waren bewapend met kapmessen. De doden vielen in de noordelijke stad Mzuzu.

Tegenstanders van de president zeggen dat Mutharika, die aan zijn tweede termijn bezig is, steeds autocratischer regeert. De voornamelijk arme bevolking is ook boos over de stijgende voedsel- en brandstofprijzen. Die zijn volgens hen het resultaat van slecht economisch beleid van de president en zijn regering.

Malawi ligt in het zuidoosten van Afrika. Het land is ruim twee keer zo groot als Nederland en telt circa 15 miljoen inwoners.

Reactie president
'Stop met rellen en laten we zitten voor een discussie', zei Mutharika vandaag op de staatsradio. 'Ik heb de verantwoordelijkheid om voor wetten en orde te zorgen.'

  1. Verzorgsters aangeklaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimerpatiënten

    Verzorg­sters aange­klaagd voor runnen ‘vechtclub’ met alzheimer­pa­tiën­ten

    Drie verzorgsters van een tehuis voor alzheimerpatiënten in de Amerikaanse plaats Winston-Salem (North Carolina) zijn door de politie aangehouden, omdat ze bewoners aanspoorden te gaan vechten. Marilyn McKey (32), Tonacia Tyson (20) en de 26-jarige Taneshia Jordan filmden de gearrangeerde knokpartijen met hun smartphones en deelden de schokkende beelden op sociale media. Justitie spreekt van een ‘vechtclub voor dementerenden’.