Volledig scherm
In Finale Emila stortte een toren door de krachtige aardbeving in. © afp

Doden door zware aardbeving in Italië

UpdateDoor een aardbeving in het noorden van Italië zijn vanochtend vroeg vier mensen om het leven gekomen. Volgens hulpverleners raakten zeker 50 mensen licht gewond.

Volledig scherm
Het stadhuis van Sant-Agostino raakte beschadigd door de aardbeving. © reuters
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© reuters

Een slachtoffer kwam om het leven tijdens de nachtdienst in een fabriek bij Ferrara die instortte. De twee andere dodelijke slachtoffers raakten bedolven in een andere fabriek in Sant-Agostino. Het vierde slachtoffer is onder puin in een andere fabriek gevonden.

De aardbeving had een kracht van 5,9 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 36 kilometer ten noorden van Bologna, meldde de Amerikaanse geologische dienst USGS.

Bekijk hier foto's van na de aardbeving.

De aardbeving vond plaats op een diepte van ongeveer 10 kilometer en duurde circa 20 seconden. In diverse noordelijke plaatsen renden mensen in paniek de straat op. De beving werd gevoeld in de steden Bologna, Modena, Ferrara, Rovigo, Verona en Mantua. Volgens een brandweerman zijn verschillende gebouwen ingestort.

De aardbeving veroorzaakte ook veel schade aan historisch erfgoed, zei het ministerie van Cultuur. Zo is het dak van de kathedraal in Mirandola bezweken. 'Onze schoolkinderen zouden daar zondagmorgen hun eerste communie krijgen. Als de aardbeving zich dan had voorgedaan, was de ramp niet te overzien geweest', aldus de priester.

Zwaar beschadigd is ook een kasteel uit de 14e eeuw in San Felice Sul Panaro. Verschillende kleinere torens van het kasteel hebben het begeven. Ook drie kerken in die plaats hebben schade opgelopen.
Bologna lijkt de aardbeving relatief ongeschonden te hebben doorstaan. Veel mensen namen een kijkje op straat en gingen daarna weer naar bed.

De laatste grote aardbeving in Italië met een kracht van 6,3 was in 2009 in het centraal-Italiaanse L'Aquila. Daarbij kwamen 300 mensen om het leven.

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© epa