Doden en gewonden na ongeval op gevaarlijkste vliegveld ter wereld

videoZeker drie mensen zijn vandaag om het leven gekomen toen een klein vliegtuig bovenop een stilstaande helikopter knalde op het Tenzing-Hillary vliegveld in Lukla, Nepal. Nog eens vier mensen raakten gewond. De kleine luchthaven vlakbij de Mount Everest wordt wel het gevaarlijkste vliegveld ter wereld genoemd. 

De crash gebeurde toen het vliegtuigje van Summit Air vanochtend wilde opstijgen voor een vlucht naar hoofdstad Kathmandu. Het toestel slipte van de baan en raakte vol een stilstaande helikopter van Manang Air, ook een private luchtvaartmaatschappij die binnen Nepal vluchten voor toeristen verzorgd. 

De co-piloot van het vliegtuig overleefde de crash niet. Dat geldt ook voor twee politieagenten die bij de helikopter stonden. De piloot van de helikopter raakte gewond en werd samen met drie andere gewonden - allen werknemers van Summit Air - naar een ziekenhuis in de hoofdstad vervoerd. Dat ging ook door de lucht.  Alle slachtoffers zijn Nepalezen.

Vier passagiers in het vliegtuig bleven ongedeerd. Het luchtverkeer op het vliegveld werd na de fatale botsing stilgelegd.

Lees verder onder de foto's

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA

Gevaarlijk

De luchthaven is alleen toegankelijk voor helikopters en hele kleine vliegtuigjes vanwege de korte landingsbaan (527 meter lang) en de lastige aanvliegroute tussen de bergen. Het vliegveld op een hoogte van 2845 meter wordt daarom ook wel het gevaarlijkste vliegveld ter wereld genoemd. 

Op slechts 38 kilometer van de Mount Everest is de kleine luchthaven een populair aanvliegpunt voor toeristen. 

Volledig scherm
De korte baan op het kleine vliegveld in Lukla, Nepal. © Shutterstock
Volledig scherm
Drie mensen kwamen om het leven, vier anderen raakten gewond. © REUTERS
Volledig scherm
De gewonden werden naar een ziekenhuis in de Nepalese hoofdstad Kathmandu vervoerd. © REUTERS
Volledig scherm
© AFP