Volledig scherm
Een Palestijnse vrouw schreeuwt het uit na geraakt te zijn door traangas. © REUTERS

Doden en veel gewonden in Gaza bij protesten tegen blokkade Israël

Tienduizenden inwoners van Gaza hebben aan de grens met Israël gedemonstreerd tegen de Israëlische blokkade van Gaza. Daarbij zijn zeker twee doden en meer dan 300 gewonden gevallen. Zeker 64 gewonden vielen door Israëlisch geweervuur.

Aanleiding was dat het zaterdag een jaar geleden was dat de deels gewelddadige protesten tegen de Israëlisch blokkade van Gaza waren opgelaaid. De afgelopen nacht kwamen al drie Palestijnse demonstranten om het leven door Israëlische kogels.

Sinds vorig jaar maart zijn meer dan tweehonderd Palestijnen gedood tijdens de protesten. De demonstranten willen opheffing van de blokkade van Gaza die al meer dan tien jaar duurt, evenals een terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar gebieden die nu bij Israël horen.

In de Gazastrook leven meer dan twee miljoen mensen. Er is onder andere gebrek aan drinkwater en elektriciteit. De Hamas-regering in de Gazastrook is door de VS, de EU en Israël aangemerkt als een terroristische organisatie.
Israël heeft duizenden soldaten naar de grens met Gaza gestuurd.

In Israël worden op 9 april parlementsverkiezingen gehouden.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.