Volledig scherm
Een Palestijnse vrouw schreeuwt het uit na geraakt te zijn door traangas. © REUTERS

Doden en veel gewonden in Gaza bij protesten tegen blokkade Israël

Tienduizenden inwoners van Gaza hebben aan de grens met Israël gedemonstreerd tegen de Israëlische blokkade van Gaza. Daarbij zijn zeker twee doden en meer dan 300 gewonden gevallen. Zeker 64 gewonden vielen door Israëlisch geweervuur.

Aanleiding was dat het zaterdag een jaar geleden was dat de deels gewelddadige protesten tegen de Israëlisch blokkade van Gaza waren opgelaaid. De afgelopen nacht kwamen al drie Palestijnse demonstranten om het leven door Israëlische kogels.

Sinds vorig jaar maart zijn meer dan tweehonderd Palestijnen gedood tijdens de protesten. De demonstranten willen opheffing van de blokkade van Gaza die al meer dan tien jaar duurt, evenals een terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar gebieden die nu bij Israël horen.

In de Gazastrook leven meer dan twee miljoen mensen. Er is onder andere gebrek aan drinkwater en elektriciteit. De Hamas-regering in de Gazastrook is door de VS, de EU en Israël aangemerkt als een terroristische organisatie.
Israël heeft duizenden soldaten naar de grens met Gaza gestuurd.

In Israël worden op 9 april parlementsverkiezingen gehouden.

  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.