Volledig scherm
Hulpverleners moesten na de aanslag uren werken in giftige stof en rook. © REUTERS

Dodental aanslag 9/11 loopt nog steeds op door effecten giftige rook en stof

Bij de aanslag met twee gekaapte lijnvluchten op het World Trade Centrum in New York op 11 september 2001 kwamen bijna 3000 mensen om het leven. Het dodental van de aanslag loopt nog steeds op door de giftige stok en rook waar met name hulpverleners in moesten werken. Van de 1700 overleden hulpverleners en andere betrokkenen werden tot nu toe 420 getroffen door een vorm van kanker.

De effecten van de giftige lucht leveren een bijzonder ziektebeeld op.  Mannen die in de buurt waren toen terroristen twee vliegtuigen in de torens van het World Trade Center boorden krijgen bijvoorbeeld te maken met borstkanker, een zeldzame aandoening bij mannen. 

Maar één procent van alle Amerikaanse patiënten met borstkanker is man. Verhoudingsgewijs zijn er veel meer slachtoffers van borstkanker tussen de mannen die op 11 september 2001 in de buurt van Ground Zero waren. Er zijn minstens vijftien gevallen bekend. Dat meldt de New York Post.

Vijf van de vijftien 9/11-mannen met borstkanker zijn hulpverleners die als eersten ter plaatse kwamen: twee brandweermannen, een politieagent, een smid en een wegwerker. De anderen werkten voor firma’s in de buurt en waren toen student. 

10.000

In totaal zijn er volgens het World Trade Health Center 10.000 mensen van wie de kanker in verband wordt gebracht met de giftige stofwolken en rook die ontstonden door de aanslagen van 9/11. De aanslagen werden volgens officiële rapporten uitgevoerd door negentien uit het Midden-Oosten (vooral uit Saoedi-Arabië) afkomstige leden van al-Qaida.

Dodental

Los van de mensen die nog zullen overlijden aan de gevolgen van  de aanslag, zijn er ook nog zeker 1000 mensen vermist. Forensisch onderzoekers hebben nog 22.000 menselijke resten liggen die door het vuur en de hitte bij de aanslag moeilijk zijn te identificeren. De onderzoekers proberen de resten te matchen met een database met 17.000 dna-profielen van slachtoffers en familieleden.

  1. Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtoffer

    Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtof­fer

    Op een van de langste en steilste skipistes in Garmisch-Partenkirchen heeft zaterdag een vrij opmerkelijk ongeval plaatsgevonden. Een skiër knalde door nog onbekende oorzaak door een afzetting, kwam tot stilstand tegen een houten hek en bleef levenloos liggen. Skiënde artsen die het ongeluk zagen gebeuren, wisten de op het randje van de dood balancerende man te reanimeren. Zijn identiteit is een raadsel, melden Duitse media.