Dodental bloedbad Thaise soldaat loopt op naar 29, schutter uitgeschakeld

Video/updateVeiligheidsdiensten hebben vanmorgen de Thaise militair die een bloedbad aanrichtte in de stad Korat doodgeschoten. De man heeft 29 mensen gedood en minstens 52 verwond, maakte minister-president Prayuth Chan-ocha van Thailand bekend. De meesten vielen in een winkelcentrum.

De 32-jarige sergeant-majoor Jakapanth Thomma, die volgens de politie woedend was naar aanleiding van ‘een geschil over een stuk grond’, verschanste zich in het populaire winkelcentrum Terminal 21 en opende het vuur. De schutter plaatste foto’s en video van de slachtpartij op social media. Daarin daagde hij de politie uit. Die bestormde het complex met steun van militairen en verklaarde in eerste instantie dat het complex weer veilig was. Later vanavond klonken opnieuw schoten en ook explosies tijdens de poging van politie en leger de schutter te pakken te krijgen. 

Militair

Volgens de Bangkok Post heeft de schutter op een militaire basis een commandant en twee andere soldaten, onder wie een 63-jarige vrouw, gedood. De militair stal daarna een Hummer-legervoertuig en reed daarmee naar het winkelcentrum. Hij droeg militaire kleding en een helm.

Tijdens de rit naar het winkelcentrum in het centrum van Korat, ook bekend als Nakhon Ratchasima, schoot hij op inwoners van de stad. Hij plaatste live-video's op Facebook van zijn daden en nam ook een selfie waarop hij te zien is met een geweer. De Facebookpagina werd kort daarna offline gehaald.

In een van de video's zegt de man, geïdentificeerd als korporaal Jakrapanth Thomma, ‘uitgeput te zijn van het schieten’. ,,Ik ben moe nu’’, klinkt het. ,,Ik kan mijn vinger niet meer bewegen.’’ Over het motief van de dader is nog niets bekend.

De schutter plaatst foto's op sociale media en daagt daarin de politie uit.
Volledig scherm
De schutter plaatst foto's op sociale media en daagt daarin de politie uit. © Privéfoto/Facebook Jakrapanth Thomma

De meeste doden vielen in winkelcentrum Terminal 21.