Volledig scherm
Brandweerlieden uit Minas Gerais en Braziliaanse militairen zoeken nog altijd naar slachtoffers van de dambreuk bij het stadje Brumadinho. © AFP

Dodental dambreuk Brazilië stijgt naar 110, nog 238 vermisten

De dambreuk in Brazilië heeft inmiddels aan 110 mensen het leven gekost. Er worden nog 238 mensen vermist. Van de geborgen lichamen zijn 71 personen geïdentificeerd. Dat heeft Pedro Aihara, woordvoerder van de brandweer in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais, donderdagavond bekendgemaakt.

De dam bij de ijzermijn Córrego do Feijão bij het stadje Brumadinho in Minas Gerais begaf het afgelopen vrijdag. Delen van het stadje ten zuiden van Belo Horizonte en huizen in de omgeving van de dam werden overspoeld door een stroom van modder en afval, evenals kantoren van het bedrijf Vale, eigenaar van de mijn, en een restaurant voor medewerkers van het bedrijf. 

Een gebied zo groot als vierhonderd voetbalvelden is door 12 miljoen kubieke meter modder bedekt. De nabijgelegen rivier Paraobepa is vergiftigd door de giftige modderstroom, die ook andere belangrijke rivieren bedreigt.

De zoektocht naar vermisten is lastig, omdat veel lichamen zijn meegesleurd door de modderstroom. Volgens Aihara zijn tot nu toe lichamen geborgen die zich aan de oppervlakte van de modder bevonden. ,,Vanaf nu zullen we echt moeten graven naar lichamen. Daardoor zal het bergingswerk minder snel gaan’’, zei hij. De kans op het vinden van overlevenden is vrijwel nihil. Sinds zaterdag zijn alleen doden geborgen.

Volledig scherm
Een van de speurhonden die assisteren bij het zoeken naar slachtoffers. © AFP