Dodental damdoorbraak Brazilië flink opgelopen: 34 doden en nog honderden vermisten

UpdateHet dodental na de doorbraak van een dam bij een ijzerertsmijn in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais, is opgelopen tot 34. Dat meldt de brandweer. Nog zo’n 300 mensen zouden worden vermist. De autoriteiten en reddingswerkers vrezen daarom dat het dodental nog veel verder zal oplopen. De Braziliaanse krant O Globo maakt melding van zo’n 150 vermisten. Eerder was sprake van negen doden en 150 gewonden.

De dam ligt vlakbij het stadje Bramadinho, ten zuiden van Belo Horizonte, en is van mijnbouwbedrijf Vale. De gemeenschap Vila Forteco is overspoeld door modder en afval. Delen ervan zijn geëvacueerd. Na de doorbraak overstroomde nog een andere dam. 

Volledig scherm
© Screenshot YouTube

Brandweermannen redden er voortdurend mensen uit de modder. Daarbij worden onder meer helikopters ingezet. Camerabeelden vanuit een helikopter tonen verscheidene gebouwen die vrijwel zijn bedolven door de lawine mijnafval. Wegen zijn geblokkeerd door een zee van bagger. Veel mensen zitten vast in de smurrie. 

Werknemers Vale

Volledig scherm
© AFP

Onder de vermisten zijn inwoners van het gebied, maar ook zo'n honderd van de driehonderd werknemers van Vale die zich in de gebouwen bij de dam bevonden. Een lunchruimte van het bedrijf zou zijn overspoeld door de modderstroom, juist op het moment dat daar veel mensen aan het eten waren. 

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemt de damdoorbraak via Twitter een ‘ernstige tragedie’ en laat weten dat het welzijn van de mensen in de regio nu zijn grootste zorg zijn. Hij bezoekt maandag het getroffen gebied. 

In november 2015 had een vergelijkbare ramp plaats, eveneens in Minas Gerais, toen een dam instortte en er ‘25.000 olympische zwembaden vol giftig slib’ vrijkwamen. Er waren destijds 19 doden te betreuren, naast de enorme ravage en vervuiling van rivieren.

Jair M. Bolsonaro on Twitter

Nossa maior preocupação neste momento é atender eventuais vítimas desta grave tragédia.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS