Dodental door protesten Irak loopt op

VIDEOSinds dinsdag in Irak protesten begonnen tegen de regering zijn er al 93 doden gevallen en zijn meer dan 4000 Irakezen gewond geraakt. Onder de dodelijke slachtoffers zijn vooral betogers, meldt de mensenrechtencommissie van het Iraakse parlement. Ook zes politieagenten zouden zijn gedood.

In de hoofdstad Bagdad en in een aantal zuidelijke regio's hebben grote groepen betogers zich gekeerd tegen de regime van premier Adel Abdul Mahdi. Ze maken zich boos over de chronische werkloosheid, het uitblijven van voorzieningen als water en elektriciteit en wijdverbreide corruptie. 

In verschillende steden zijn uitgaansrestricties ingesteld nadat protesten over onder meer corruptie en werkloosheid escaleerden. De werkloosheid ligt onder jonge Irakezen volgens de Wereldbank momenteel rond de 25 procent. In totaal zijn 540 demonstranten aangehouden, van wie er nog bijna 200 vastzitten.

,,De demonstranten hebben gelijk dat er een einde moet komen aan de corruptie. Er is echter geen magische oplossing voor’’, zei premier Mahdi gisteren in een toespraak. De demonstranten willen dat de premier opstapt. De premier wil zijn regering redden door nieuwe ministers aan te stellen. Ook beloofde hij zijn best te gaan doen voor een basisinkomen voor arme families.

Volledig scherm
Anti-regeringsbetogers stichten brand en werpen blokkades op in Bagdad. © AP
  1. Uber-topman zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissingen’

    Uber-top­man zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissin­gen’

    Dara Khosrowshahi, de man die bij Uber als topman is aangesteld om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen, is diep door het stof gegaan tegenover aandeelhouders en publiek. Aanleiding is een interview dat hij gaf aan het programma Axios on HBO. Daarin leek Khosrowshahi de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te vergoelijken. ,,Mensen maken fouten’’, klonk het vergevend.
  2. Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”