Dodental door supertyfoon in China loopt verder op

UPDATEDe gevreesde tyfoon Lekima heeft de Chinese oostkust bereikt en meteen zijn eerste slachtoffers gemaakt. In Wenzhou zijn al dertien mensen omgekomen door een aardverschuiving. Later kwamen nog eens vijftien mensen om. Zeker twintig mensen worden nog vermist, meldt de Chinese staatstelevisie. Volgens de meteorologische dienst is het de krachtigste cycloon sinds 2014.

Het weerinstituut in China heeft code rood afgekondigd, het hoogste niveau. Er wordt gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen. Ruim een miljoen Chinezen zijn uit voorzorg geëvacueerd. De storm gaat gepaard met zware regen en hoge golven. In sommige kustplaatsen zijn straten ondergelopen en bomen en elektriciteitsmasten omgewaaid. 

Volledig scherm
Tyfoon Lekima houdt flink huis aan de Chinese oostkust. © AFP

De tyfoon wordt later vandaag verwacht in de miljoenensteden Huangzhou en Shanghai. In Shanghai, de grootste stad van China, zijn bezienswaardigheden gesloten, zoals musea, parken en Disneyland. Ook zijn treindiensten en vluchten geschrapt. 

Lekima trok eerder al over Japan en Taiwan. Daar kwam een man om het leven toen hij werd bedolven door een omvallende boom. Intussen heeft de eerder als ‘supertyfoon' aangeduide cycloon iets aan kracht ingeboet. 

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’