Dodental orkaan Mangkhut gestegen naar 65

UPDATE/VIDEOOp de Filipijnen is het aantal stormdoden door orkaan Mangkhut gestegen naar 65. Daarmee is het de sterkste orkaan van dit jaar.

Vooral in het noorden van het voornaamste eiland Luzon zijn veel mensen het slachtoffer geworden van aardverschuivingen. In een reeks aardverschuivingen worden vooral in de provincie Benguet nog steeds circa 45 mensen vermist volgens Filipijnse media.

Mangkhut is inmiddels afgezwakt en trekt door het zuiden van China. Daar zijn vier doden gevallen, drie in Guangzhou als gevolg van omgewaaide bomen of afgerukte takken. in het oostelijker gelegen Dongguan viel ook een dode als gevolg van het noodweer.

Volledig scherm
Een man in Hong Kong maakt een selfie in de storm. © EPA

Scholen dicht

De autoriteiten in Hongkong overwegen het waarschuwingsniveau te verlagen. Alle scholen en universiteiten in Hongkong blijven vandaag dicht. In China werden 2,5 miljoen mensen geëvacueerd en moesten ongeveer 48.000 vissersboten afmeren. Een groot vrachtschip met 73 bemanningsleden sloeg los.

De Chinese autonome regio Macau heeft voor het eerst alle casino's gesloten. In Hongkong waaiden wolkenkrabbers vervaarlijk heen en weer en liepen straten onder. Ruiten versplinterden en bomen vielen om. Honderden mensen moesten naar ziekenhuizen. De vliegvelden van Hongkong en Guangzhou werden stilgelegd. Veel ramen waren afgeplakt met tape maar dat hielp lang niet altijd. Bewoners posten angstaanjagende beelden op Twitter van de kracht van water en wind.

De superstorm trok eerder een spoor van vernielingen op de Filipijnen. Zeker 64 mensen verloren daar het leven door aardverschuivingen en overstromingen. Een barak met daarin veertig mijnwerkers bij de stad Itogon zou zijn verzwolgen door een aardverschuiving, maakte de burgemeester bekend. Veel gammele huizen vielen ten prooi aan de harde wind.  

(Artikel gaat verder na de foto's )

Volledig scherm
Golven slaan over een promenade in Hongkong als Manghkut arriveert. © Thomson Reuters
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
Een hond bij de ruïnes van een huis in Alcala, op de Filipijnen. © AFP

Florence: 17 doden

In het zuidoosten van de Verenigde Staten jaagt ondertussen orkaan Florence over het land. Tot dusver zijn daarbij zeker zeventien mensen om het leven gekomen. In de staten North en South Carolina, Georgia en Virginia zitten ongeveer een miljoen mensen zonder elektriciteit. Grote delen van de zuidoostkust staan onder water. Snelwegen zijn geblokkeerd, gebouwen raken beschadigd, gewassen zijn verwoest. 

Chuck Watson, een rampendeskundige van een onderzoeksinstituut in Georgia, zei dat de schade zou kunnen oplopen tot ongeveer 20 miljard dollar (ruim 17 miljard euro).

Overstromingen

In North Carolina moeten de achtergebleven inwoners rekening houden met overstromingen. ,,Als je weigert te vertrekken tijdens deze verplichte evacuatie, moet je je wettelijke naasten inlichten, want de kans op sterven is zeer aanwezig", liet burgemeester Mitch Colvin van Fayetteville in North Carolina weten. ,,Het ergste moet nog komen."

Het passeren van Florence ging gepaard met zware regenval. Rivieren traden buiten hun oevers en tal van velden met landbouwgewassen moeten als verloren worden beschouwd. Larry Wooten, voorzitter van het bureau voor landbouw in North Carolina zei dat de helft van de tabaksplanten in de staat nog in het veld stond en 'in principe is verwoest, weggeblazen'.

Overvloedige regenval blijft voor problemen zorgen door de toch al doorweekte bodem. Het water kan niet opgenomen worden, waardoor hele gebieden blank komen te staan. In hoger gelegen gebieden verder naar het westen bestaat gevaar voor aardverschuivingen.