Dodental Sulawesi loopt op tot ruim 1200

Update&videoHet aantal doden als gevolg van een aardbeving en een vloedgolf in het noordwesten van Sulawesi is gestegen tot 1203. Dat meldt de Indonesische nieuwssite Kumparan onder verwijzing naar de nationale politie. De Indonesische autoriteiten hebben het nog niet bevestigd. Het officiële dodental is nog steeds 832. 

Volgens de nationale rampenbestrijding zondagmiddag stierven er alleen al in Palu, de grootste stad aan de westkust van het op drie na grootste eiland van Indonesië, minstens 821 mensen. Meer dan 500 mensen raakten ernstig gewond, tientallen worden nog vermist. Onder hen zijn verschillende buitenlanders, onder wie drie Fransen.

De regio is relatief dichtbevolkt en in de provinciehoofdstad Palu wonen circa 300.000 mensen. Er waren vrijdag naar schatting zestig buitenlanders in Palu. De Indonesische vicepresident Muhammad Jusuf Kalla vreest dat er duizenden slachtoffers zijn van deze ramp. De aardbeving had vrijdag een kracht van 7,4 en werd een half uur later gevolgd door een tsunami.

Buiten de zwaar getroffen stad Palu zijn nog geen slachtoffers geteld. Een ooggetuige langs de kust buiten de stad berichtte volgens de Jakarta Post dat ,,er overal lijken liggen'' en dat alle bebouwing langs de kust is weggevaagd.

Maar ook in de stad is geen duidelijk zicht op het aantal slachtoffers. Het hotel Roa Roa bijvoorbeeld is ingestort. Reddingswerkers gaan zondag door de puinhopen op zoek naar hotelgasten van de vijftig kamers. Volgens een internetmelding naar de Jakarta Post zijn nog zeker drie andere hotels in Palu tijdens de ramp verwoest, het Mercure, het Sya Regency Palu en de Tora-Tora Inn.

Zwaar materieel

,,We hebben moeite om zwaar materieel in te zetten om slachtoffers te vinden onder het puin van gebouwen omdat veel van de wegen naar Palu-Stad beschadigd zijn", zei het hoofd van de rampenbestrijding Willem Rampangilei volgens nieuwssite Kompas. De landingsbaan van het vliegveld van Palu is beschadigd en alleen helikopters kunnen er landen. Meer dan 14.000 mensen in de stad zijn dakloos en worden opgevangen in tenten.

Er zijn nog altijd geen berichten uit Donggala, een stad waar zo'n driehonderdduizend mensen wonen en die als een van de eerste door de drie meter hoge vloedgolf moet zijn getroffen. Donggala ligt ook dichterbij het epicentrum van de aardbeving, die een kracht van 7.4 had.

Alarm

Ondertussen zwelt de kritiek op de Indonesische autoriteiten aan. Persbureau Reuters meldt dat de Indonesische geofysische dienst het tsunami-alarm vrijdag na ruim een half uur weer introk. Het alarm was aanvankelijk wel afgegeven, nadat er een zware aardbeving plaatsvond.

De Indonesische autoriteiten stellen dat het niet voldoende informatie had om de vloedgolf te zien aankomen. ,,De dichtstbijzijnde sensor bevindt zich op 200 kilometer van Palu. We moesten het doen met de data de we hadden en op basis daarvan een oordeel vellen", zegt een woordvoerder.

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Slachtoffers van de tsunami worden buiten verzorgd. © EPA

Nederlanders

Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie is in nauw contact met de ambassade in Jakarta. Hulp aan het door een aardbeving en een tsunami getroffen eiland is lastig door het wegvallen van stroom en  communicatie. Ook hulporganisaties als het Rode Kruis en Save the Children hebben tot nu toe geen meldingen binnengekregen dat Nederlanders in de problemen zijn gekomen. ,,Maar we weten het nog niet zeker, een deel van het rampgebied is zeer slecht toegankelijk", aldus Rode Kruis-woordvoerder Belinda van der Gaag. 

Het water kwam in en rond Pula aan land.,,Er zijn al veel lichamen langs de kust gevonden", zegt de woordvoerder. ,,Maar de aantallen zijn nog niet bekend. We hebben nog geen update kunnen ontvangen, omdat veel communicatielijnen zijn verwoest door het water." Ook het vliegveld van Pula is buiten bedrijf.

Volledig scherm
Een man draagt het lichaam van een kind dat overvallen werd door de tsunami in Palu, Sulawesi en het niet overleefde. © AP

Huizen weggevaagd

Op video's op sociale media is te zien dat de tsunami het eiland bereikt en dat meerdere huizen worden weggevaagd door de watermuur. Kort nadat de golf aan land kwam, werd al duidelijk dat meerdere mensen vermist worden. Hoeveel precies, is nog niet bekend. Door de aardbevingen was al zeker een persoon omgekomen.

De tsunami ontstond na de aardbeving met een kracht van 7,5. Daarvoor was er al een beving met een kracht van 6,1. Kort voor de golf van zo'n twee a drie meter hoogte het eiland bereikte, werd de tsunamiwaarschuwing ingetrokken, omdat de golf leek te zijn verdwenen.

Tsunami 2004

Volledig scherm
Een vrouw op Sulawesi huilt na de dodelijke tsunami in haar woongebied © AFP

Indonesië ligt in een seismisch actief gebied. Het land werd ook zwaar getroffen door de dodelijke tsunami die in 2004 de landen rond de Indische oceaan trof. De meeste van de toen ruim 230.000 slachtoffers vielen in Indonesië en met name in Atjeh en andere delen van Sumatra.

Volledig scherm
Dodelijke slachtoffers van de tsunami in bodybags op de grond. © EPA
Volledig scherm
Hand van een van de tsunami-slachtoffers. © AFP
  1. Vrees voor dertien doden Nieuw-Zeeland, vermiste Nederlander (66) weer terecht

    Vrees voor dertien doden Nieuw-Zee­land, vermiste Nederlan­der (66) weer terecht

    Acht mensen worden nog vermist na de uitbarsting van de vulkaan op het Nieuw-Zeelandse eiland White Island. Van de 47 mensen die op het eiland waren, zijn vijf mensen om het leven gekomen en 31 in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse politie bekendgemaakt. Van de vermisten wordt gevreesd dat ze niet meer in leven zijn. Een Nederlander die als vermist werd opgegeven is weer terecht, zo laat zijn broer aan deze nieuwssite weten.