Volledig scherm
© AP

Dodental treincrash Zuid-Duitsland loopt op

UpdateHet aantal doden door de frontale botsing tussen twee treinen dinsdag in het zuiden van Duitsland is opgelopen naar tien. Dat heeft de politie in de deelstaat Beieren laten weten. 81 mensen raakten gewond, van wie tien zwaar. Mogelijk stijgt het dodental nog. Het is niet bekend waardoor de treinen tegelijk op hetzelfde spoor reden.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© Getty Images

Twee regionale treinen botsten om 06.48 uur in Bad Aibling bij Rosenheim op hoge snelheid frontaal op elkaar. Een van de treinen ontspoorde, waarbij verscheidene wagons omsloegen. De bedoeling was dat beide treinen elkaar op een ander punt zouden kruisen. Het treintraject is op de plek van het ongeluk namelijk eensporig.

Beide treinen reden op het moment van de botsting door een bocht, waardoor de machinisten van beide treinen het tegemoetkomende voertuig waarschijnlijk niet hebben zien aankomen. Het bewuste baanvak heeft een beveiligingssysteem dat dit moet voorkomen. Het systeem was afgelopen week nog bij een routinecontrole onderzocht en daarbij waren geen gebreken ontdekt.  

De Duitse minister van verkeer, Alexander Dobrindt, kon op een persconferentie niets zeggen over de toedracht. Inmiddels zijn twee van de drie zwarte dozen gevonden. ,,We wachten het onderzoek af, alles wat tot die tijd wordt gemeld, is pure speculatie. Het is allemaal heel akelig.''

Het ongeluk vond plaats zo'n 70 kilometer ten zuidoosten van de Beierse hoofdstad München. Honderden reddingswerkers zijn uren aan het werk geweest. De politie gaat ervan uit dat beide machinisten het ongeluk niet hebben overleefd, al zijn zij nog niet geïdentificeerd.

Moeilijk toegankelijk
Het beboste terrein is moeilijk toegankelijk, waardoor helikopters niet op de ongeluksplek zelf konden landen. Sommige hulpverleners - afkomstig tot uit Tirol - werden daarom vanuit de lucht afgezet. De gewonden zijn overgebracht naar lokale ziekenhuizen en naar de grotere en beter uitgeruste ziekenhuizen in München.

Normaal gesproken zitten in deze ochtendtreinen behalve forenzen ook veel scholieren, maar in dit deel van Duitsland is deze week 'carnavalsvakantie'. Politiechef Robert Kopp noemde dat op een persconferentie ,,een geluk bij een ongeluk''.

Spoor voorlopig onbruikbaar
De berging van beide voertuigen duurt waarschijnlijk nog tot laat in de avond. Het spoor is voorlopig niet bruikbaar. In Duitsland loopt al langer een discussie over de verouderde infrastructuur op het wegen- en spoornet. Vooral forenzen maken 's ochtends van de treinen op dit traject gebruik. Het is het zwaarste treinongeluk in Beieren sinds 1975.

Onder anderen bondskanselier Angela Merkel bracht haar medeleven met de slachtoffers onder woorden. De Russische president Vladimir Poetin en de Franse premier Manuel Valls sloten zich daar bij aan.